Øko-køers bøvser skal gøres klimavenlige med oregano

Øko-køers bøvser skal gøres klimavenlige med oregano

Køers bøvser står for 40 procent af dansk landbrugs udledning af drivhusgasser. Det skal et nyt forskningsprojekt med oregano nu ændre på.

Oregano er normalt noget, man forbinder med en sprød pizzabund, men i et nyt projektsamarbejde mellem Aarhus Universitet, Økologisk Landsforening, Naturmælk og en række andre økologiske fødevarevirksomheder skal det undersøges, om tilsætning af økologisk dansk dyrket oregano i køernes foder kan reducere produktionen af metan i køernes vom med op til 25 procent.

- Vi kan jo ikke få køerne til at holde op med at bøvse. Derfor er det afgørende, at vi får prøvet forskernes gode idéer af i praksis og undersøgt, hvordan den økologiske produktion kan blive mere klimavenlig, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

 

Når køer bøvser, afgiver de store mængder metan. Det er en stærk drivhusgas, som er cirka 25 gange stærkere end CO2. Køernes metan-bøvser er derfor i høj grad med til at bidrage til den globale opvarmning. Sammenlagt står køernes bøvser nemlig for 40 procent af dansk landbrugs udledning af drivhusgasser. Det skriver Miljø-og Fødevare Ministeret i en pressemeddelelse.

Oreganoplanten indeholder æteriske olier, som ser ud til at kunne hæmme væksten af netop de mikroorganismer, der producerer metan. Projektet har fået seks mio. kroner i tilskud fra Miljø- og Fødevareministeriets erhvervsstøtteordning Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP).

 

Ifølge pressemeddelelsen findes der allerede en del fodringsmæssige tiltag til det konventionelle landbrug, der mindsker produktionen af metan i koens vom. Men disse løsninger er enten baseret på stoffer, som ikke er tilladt i økologiske landbrug, eller på fodermidler, som er svære at implementere i den økologiske produktion.

 

01:53

TV MIDTVEST bragte i 2011 dette indslag et forskningsprojekt i Foulum, der skulle  begrænse de klimaskadelige metangasser fra konventionelle køer.

Luk video

Oregano kan føre til vækst

Seniorforsker Kai Grevsen fra Aarhus Universitet er optimistisk, hvad angår fremtidsudsigterne for oregano som fodertilsætning. Både i de konventionelle og økologiske landbrug.

- Hvis det virker godt, så er der potentiale for et meget stort marked. For det er jo ikke kun i Danmark, vi har kvæg. Det har man i hele verden. I maj får vi de første foreløbige resultater fra de indledende fodringsforsøg med oregano. Det ser vi frem til med spænding, siger Kai Grevsen, der forudsiger, at det tager tre til fire år, før man kan få mælkeprodukter fra køer, som har fået foder med oregano.

Kai Greversen forudsiger, at det tager tre til fire år, før man kan få mælkeprodukter fra køer, som har fået foder med oregano, da foderet og mælken skal igennem mange tests, inden det kommer i produktion.