Skal aflaste presset akutafdeling: Ny akutbil på vej til Herning

Region Midtjylland er på vej til at placere en ny type akutbil i Herning. Enheden har vist sig effektiv til at aflaste akutafdelingen uden et forsøg i Aarhus.

præhospital visitationsenhed
Foto: Region Midtjylland og Sundhedsstyrelsen

Et års forsøg med en ny type udrykningsenhed i form af en såkaldt akutbil munder nu ud i to nye af slagsen, og står det til Udvalg for nære Sundhedstilbud i Region Midtjylland skal den ene placeres i Herning.

- Vi stemte alle for placering af de to nye biler i Aarhus og i Herning, og jeg forventer regionsrådet også stemmer det igennem, fortæller Susanne Buch (SF).

Susanne Buch og hendes udvalgskolleger havde placeringen af de to nye akutbiler til afstemning i udvalget på et møde tirsdag.

Det nye beredskab, som regionen selv kalder en PVE - præhospital visitationsenhed - består af en paramediciner i en bil, som kan rykke ud til borgere, der har brug for hurtig hjælp - men som dog ikke er i livsfare.

Meningen er, at enheden skal aflaste de pressede akutafdelinger ved dels at kunne behandle patienter på stedet, men dels også ved bedre at kunne vurdere hvilken behandling patienten skal sendes videre til, hvis paramedicineren ikke er i stand til at færdigbehandle patienten.

Regionen har i hele 2022 kørt et forsøg, der er foregået i Aarhus-området, med en enkelt PVE-bil. Under forsøget har paramedicineren i mere end hvert tredje tilfælde kunnet behandle borgerne færdige, hvor de var. Dermed har regionen undgået at sende ambulance og ambulancebehandlere unødvendigt.

- Der er flere ting, der skal ændres i det akutte beredskab. Det her er én af tingene, og jeg tror, det kan blive en solid aflastning af akutmodtagelsen, når først det er oppe at køre, siger Susanne Buch. 

Beslutningen om den nye akutbil skal efter planen vedtages af regionsrådet 22. februar. 

Ny PVE akutbil region Midtjylland
Foto: Region Midtjylland