Kulturminister om gelænder på Bette Jenses Hyw: - Man skal tænke sig om

Kultur- og Kirkeministerens besøg på Bette Jenses Hyw på Fur endte ikke med en tilladelse til et nyt gelænder.

Mette Bock og Gelænderbanden ved Bette Jenses Hyw.
Mette Bock og Gelænderbanden ved Bette Jenses Hyw.
Foto: Allan Ødegaard, TV MIDTVEST

Kultur- og Kirkeminister Mette Bock (LA) besøgte i dag Bette Jenses Hyw på Fur. Det gjorde hun for at komme i dialog med dem, der ønsker at opsætte et gelænder på højen.

Men selvom ministeren mødte op, så højen og snakkede med de lokale, kommer besøget umiddelbart ikke til at ændre på, at et gelænder også i den nære fremtid vil være ulovligt.

- Jeg kan ikke lave loven om på stående fod. Så den er vi jo nødt til at holde fast i. Men lovgivningen kan jo altid laves om. Det var det, jeg sagde, at hvis man ønsker, at lovgivningen skal ændres, så kan man foreslå et nyt Folketing det, siger Mette Bock til TV MIDTVEST.

Skive Kommune og Fur Ø-forening fik den 15. marts afslag på ansøgningen om at opsætte et nyt gelænder på højen. Planen var dengang, at gelænderet skulle bestå af fire stolper, som skulle forbindes med reb. Men Slots- og Kulturstyrelsen afviste at behandle ansøgningen.

Vil gerne beholde kulturarv og fortidsminder

Mette Bock opfordrer dem, der vil kæmpe for et gelænder på Bette Jenses Hyw til at foreslå en lovændring, så det fremover kan være lovligt.

Men hun siger samtidig, at man ikke kun skal tænke på gravhøjen på Fur, når lovændringen foreslås.

- Men man skal også tænke sig rigtig godt om. For det er klart, at her på stedet, der er interesse for denne konkrete høj. Men vi har et fælles ansvar for de over 20.000 gravhøje, der er rundt omkring. Hvis man giver tilladelse til, at der skal være et gelænder her, skal man så også give tilladelse alle andre steder? Hvis der er nogen, der gerne vil have en bænk til at stå oppe på toppen, skal man så også give tilladelse til det?

- Den svære balance, som jeg synes, der er en forståelse for her, det er, at vi gerne vil beholde vores kulturarv og vores fortidsminder, men vi vil også gerne have, at det er tilgængeligt. Derfor er der givet en dispensation i forhold til trappen, men ikke til gelænderet.

Mette Bock stiller ikke selv op til det kommende folketingsvalg. Derfor er det ikke hende, der kommer til at tillade et gelænder på Bette Jenses Hyw.

Gelænderet på Bette Jenses Hyw har tidligere set således ud.
Gelænderet på Bette Jenses Hyw har tidligere set således ud.
Foto: Svend Vilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST

Gelænderbanden: Håbede på tilladelse

En gruppe furboere, der går under navnet Gelænderbanden, har flere gange trodset forbuddet mod et gelænder på højen.

De har selv sat et nyt gelænder op, efter et andet blev taget ned.

Anton Simonsen, der er medlem af Gelænderbanden, var tilstede, da Mette Bock besøgte stedet. Han havde håbet på at få noget konkret ud af besøget.

- Det var skønt at se ministeren på Fur, men hendes mening synes ikke at være ændret. Vi håbede, at hun ville give os tilladelse til at få gelænderet op igen. Det gelænder med ræb – ikke med stolper, siger Anton Simonsen.

Anton Simonsen, medlem af Gelænderbanden, var på Bette Jenses Hyw, da ministeren kom på besøg.
Anton Simonsen, medlem af Gelænderbanden, var på Bette Jenses Hyw, da ministeren kom på besøg.
Foto: Allan Ødegaard, TV MIDTVEST

Han mener ikke, at besøget var spild af tid. For opmærksomheden kan have fået flere politikere til at vende øjnene mod Fur.

Hvis der ikke sker noget i den nærmeste fremtid, kan det være, at Gelænderbanden igen tager affære.

- Vi har lidt i tankerne endnu. Men nu må vi se, hvad vi bliver enige om, siger Anton Simonsen.

0:47
Kultur- og Kirkeminister Mette Bock (LA) fortæller om et muligt gelænder på Bette Jenses Hyw.