Kommune blev advaret om krænkelser i frikirke for seks år siden

Der var allerede for flere år siden advarsler om forholdene i en midtjysk frikirke, hvor en tidligere præst beskyldes for seksuelle overgreb.

Tilbage i 2010 fik Silkeborg Kommune en advarsel om, at de unge i en midtjysk frikirke var udsat for manipulerende, sekterisk og grænseoverskridende adfærd. Det er første gang, at indholdet af underretningen bliver offentlig kendt. Det skriver Berlingske lørdag.

Manipulerede med de unge
En person med fortid i frikirken gjorde i 2010 kommunen opmærksom på, at frikirkepræsten havde været på lejr med nogle drenge, hvor der var foregået grænseoverskridende ting. Det blev videre beskrevet, hvordan præsten manipulerede med de unge, og hvordan nogle af drengene havde et usundt afhængighedsforhold til præsten.

- Vi får en underretning om, at præsten var på lejr med nogle drenge, hvor de er nøgne, og han har skullet smøre dem ind i olie. Der var en slags leg omkring det, siger Lone Baggersgaard, sektionsleder i Silkeborg Kommune til Berlingske.

Politiet efterforskede sag
Sagen blev undersøgt, og kommunen fandt frem til, at en af personerne, der var omtalt i den samlede underretning, var under 18 år. Den pågældendes familie blev kaldt til en samtale på kommunen, men det gav ikke anledning til yderligere handling, og sagen blev lukket. Sideløbende efterforskede politiet sagen, men det førte ikke til en sigtelse.

Kommunen svigtede
De nye oplysninger om underretningen fra 2010 viser, at kommunen har svigtet sit ansvar, mener Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår.

- Det er svært at undersøge sager i den slags sekteriske miljøer, men så burde kommunen måske gøre en ekstra indsats for at komme til bunds i anklagerne. I det her tilfælde har undersøgelsen tilsyneladende ikke været grundig nok, for så havde man jo opdaget præstens seksuelle overgreb. På den måde mener jeg klart, at der er tale om et myndighedssvigt, siger Rasmus Kjeldahl til Berlingske.

Nøgenhed  
Silkeborg Kommune har tidligere forklaret, at man ikke før en række mediehistorier om frikirkepræsten i 2012 havde fået nogen underretninger om seksuelle overgreb i kirken. I dag
fastholder kommunen, at indberetningen fra 2010 ikke decideret handler om seksuelle overgreb.

- Ordet seksuelle overgreb er slet ikke til stede. Men nøgenhed spiller ind, siger Lone Baggersgaard.


Læs flere artikler fra Silkeborg eller i kategorien 112.