Ingen erstatning: Veteran tabte sag mod staten

Vestjysk veteran tabte sag mod Forsvarsministeriet - retten i Herning tog ikke stilling til det juridiske i sagsanlægget, fordi sagen er forældet.

Heine Andersen
Foto: Camilla Schiøler, TV MIDTVEST

Den tidligere soldat Heine Andersen fra Hee ved Ringkøbing fik ikke noget ud af at hive Forsvarsministeriet i retten.

Heine Andersen ville have ministeriet til at anerkende et ansvar for, at han pådrog sig posttraumatisk stress-syndrom (PTSD), da han gjorde international tjeneste i Bosnien.

Han krævede 275.000 kroner i erstatning - men retten i Herning har tirsdag frifundet ministeriet med den begrundelse, at sagen er forældet.

- Nu kan familien Danmark i hvert fald se, at det er hat og briller, når forsvaret gang på gang siger, at der ikke er forældelse på deres hjælp til veteraner, siger Heine Andersen til TV MIDTVEST.

1:17
Se et interview med Heine Andersen her.

Den vestjyske veteran var udsendt til Bosnien i 1996, og retten fastslår, at sagsanlægget skulle være anlagt senest fem år efter. Men Heine Andersen forklarer, at han først senere fandt ud af, at han var syg. Han fik diagnosen PTSD i 2009.

Heine Andersen ærgrer sig over, at retten på grund af forældelsesfristen slet ikke har forholdt sig til det juridiske i hans sagsanlæg. 

- Man kan sammenligne det med en fabrik, der sætter en medarbejder til at passe en maskine. Hvis vedkommende kommer i klemme, fordi han ikke er uddannet til det, så har fabrikken et ansvar. Men om forsvaret også har, ved vi ikke, fordi sagen er forældet, siger han.

Han har nu fire uger til at overveje, om han vil have sagen prøvet i landsretten.

- Det har haft sin pris for mig at kæmpe denne sag i så mange år. Så for at være fornuftig tænker jeg mig lige om. Men umiddelbart vil jeg anke og gå hele vejen, siger han.

Heine Andersen var den første danske sag, der fik fri proces til at hive sagen i retten.

 

2:02
Se indslag fra 19.30-nyhederne her