Nyt opholdsrum til demente på hospital: Indrettet som dengang bedstefar var ung

Inden længe åbner et opholdsrum på Regionshospitalet Viborg, der på ingen måde ser ud som alle de andre.

Folie på vægge og døre får det til at ligne, at rummet har brunt tapet, maleri i guldrammer og potteplanter. Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

På syvende etage på Regionshospitalet i Viborg gør personalet klar til, at et nyt sengeafsnit snart kan åbne.

Afsnittet ligner på mange måder et almindeligt sengeafsnit, men der er et specielt indrettet rum på netop denne afdeling, der huser tarmkirugisk afsnit. Ude fra gangen syner det ikke af noget særligt, men når døren går op, er det som at træde ind i en tidslomme. 

Læs også Nyt demenscenter: Det giver Henning ro og forståelse

Her er brune tapeter, malerier i guldrammer, store potteplanter og bogreoler. Det ligner, kort sagt, noget fra dengang bedstefar var dreng. 

- Det gør det, fordi det er bedstefar, der bliver indlagt. Så det giver tryghed for bedstefar. Hvis han har en demenssygdom, så er det det her, der giver dem trygge rammer, fortæller Stina Hansen, der er afdelingssygeplejerske på tarmkirurgisk sengeafsnit. 

Skal give følelsen af hjem

Ved første øjekast ser det hele meget livagtigt ud, men i virkeligheden er det folie, der dækker det nye opholdsrum og giver følelsen af gamle dages ro og hygge.

Meningen er, at det skal få demente patienter til at føle sig mere hjemme. 

- Vi kan få dem mobiliseret bedre til en lænestol i det her område, men vi kan også skærme dem lidt for alt det andet, der foregår på afdelingen, som gør, at de bliver lidt mere forvirret, fortæller Stina Hansen. 

Personalet oplever, at mange demente har det svært, når de er indlagt i uvante omgivelser på et sygehus. 

Læs også Iben vinder årets demenspris: - Jeg er jo bare mig selv

- Nogle vil gerne gå fra afdelingen og søger at finde hjem. Nogle kan blive fuldstændig konfuse og se alverdens tegninger på væggen, fortæller oversygeplejerske Helle Skytte. 

Derfor er døren til demensrummet eksempelvis camoufleret, så den ligner en væg og ikke en dør. 

- Den er tapeseret ligesom, at det var væggen, der fortsatte, og det er jo den, der skal gøre, at dem med en demensdiagnose bliver herinde i det her rum, forklarer Stina Hansen. 

Viborg er med i et nationalt projekt, der skal gøre sygehusene mere demensvenlige. Afsnittet med det nye demensrum åbner i næste uge. 

02:00

Snart åbner en hospitalsstue på Regionshospitalet Viborg, der på ingen måde ser ud som alle de andre

Luk video