Forsker advarer mod børns skærmbrug

I gennemsnit bruger børn godt syv timer om dagen foran en skærm.

Baerbar_computer_haender.jpg

Tv, smartphones, tablets og computere – der er mange underholdningsapparater til børn. I gennemsnit bruger børn godt syv timer med snuden nede i en skærm. Det viser den seneste undersøgelse på området. Hjerneforsker Albert Gjedde advarer i mod tendensen.

- Hvis man sidder med en iPad og kun har med fiktive figurer at gøre på en to-dimensional skærm, så er der en stor risiko for, at man ikke vokser op med de kompetencer, man skal lære, men det oplever vi måske først, når det bliver for sent, lyder det fra forskeren.

Mange af de apparater, børn bruger, som for eksempel iPads, har kun eksisteret i en kort årrække. Derfor kan man ikke bevise, at det har en negativ påvirkning endnu.

- Det er først om 10-20 år, vi opdager, hvis der er sket noget med de pågældendes hjerner, som ikke burde være sket, siger Albert Gjedde.

Tager sagen i egen hånd

På fritidshjemmet Katholt i Skjern synes man, det er en kedelig tendens. De vil have børnene væk fra skærmene og udenfor. De har lavet en cykelbande, som er en gruppe af børn, der inden sommerferien skal cykle den samme distance, som der er fra Skjern til København. Det vil sige 327 kilometer.

- Når man kommer udenfor, bruger man fantasien på en helt anden måde, end hvis du sidder med fingeren, der kører på en iPad, siger Poul Martin Thorø Østerby, der er diakon på fritidshjemmet i Skjern. 

Udover cykelprojektet har fritidshjemmet også indført en mobilfri zone.