Færgelejet i Agger sander til

Vind i Nordsøen får færgelejet i Agger til at sande til. Derfor må Lemvig og Thisted Kommune nu betale en ekstra regning for at få renset sandet væk.

Den nye Thyborøn-Agger Færge har fået store problemer med at komme i havn.

Sandvandringen har nemlig ændret sig, og det betyder, at sejlrenden ud for Agger færgeleje sander til.

- Vi har oplevet, at det går meget stærkt i forbindelse med storme. I de tilfælde sander det så meget til, at sejlads bliver problematisk, siger Claus Borg, der er direktør for Teknik og Miljø i Lemvig Kommune.

Vind ude i Nordsøen får færgelejet i Agger til at sande til. Derfor må Lemvig- og Thisted Kommune nu betale en ekstra regning for at få renset sandet væk.

Kan få konsekvenser for passagererne

Lige nu kæmper færgen med for meget sand på havbunden. Det kan i yderste konsekvens få skibet til at støde på grund.

Og det kan gøre det svært for dem, der er afhængige af færgen.

- Det ville være en katastrofe for mig, for det ville besværliggøre min dag en hel del, siger Preben Holler fra Klitmøller, der bruger færgen hver dag.

Tilsandingen skyldes vind og vejr.

- Når der er ekstra meget vind ude i Nordsøen, så trækker det en masse sand ind i Limfjorden, fortæller Per Sørensen, der er kystteknisk chef ved Kystdirektoratet.

Derfor er Lemvig og Thisted Kommune nødt til at rense det overskydende sand væk fra havbunden. I år kommer det til at koste omkring 1,8 millioner kroner, selvom der kun er budgetteret med 600.000 kroner. 

Kommunerne er nu gået i gang med at undersøge, om problemet kan løses ved at flytte sejlrenden, så færgen mellem Agger og Thyborøn også kan sejle videre i fremtiden.