Travlhed hos blomsterbutikkerne: Derfor fejrer vi valentinsdag

Valentinsdag lægger op til romantik, men hvorfor fejrer man den overhovedet?

Valentinsdag er også vokset i popularitet her i Danmark. Det mærker de blandt andet hos blomsterhandlerne. arkivfoto.
Valentinsdag er også vokset i popularitet her i Danmark. Det mærker de blandt andet hos blomsterhandlerne. arkivfoto.
Foto: Torkil Adsersen / Ritzau Scanpix

Lige meget om du mener, at det er en af årets vigtigste dage, eller at det er noget pjat, så siger kalenderen, at det i dag er den 14. februar og dermed valentinsdag.

At man netop i dag skal fejre kærligheden har længe været en fast etableret tradition i blandt andet USA og England, men dagen er også efterhånden nået til Danmark. Blandt andet hos blomsterhandlerne mærker de, at en del danskerne er lidt mere romantiske den 14. februar.

- Det er en rigtig stor dag for os. Det er det virkelig. Vi sælger rigtig mange blomster. Der kommer mange kunder ind og der kommer rigtig mange ordrer. Det er i en top ti for hele året, og det bliver større og større for hvert år, fortæller Jakob Jensen, der er indehaver af Jakobs Blomsterforum i Skjern.

0:34
Har du husket det? TV MIDTVEST tog pulsen på valentinsstemningen i Herning Centret.

Ukendt Valentin

Men hvem den Valentin, der har lagt navn til dagen, er, det ved man faktisk ikke med sikkerhed. Det skriver Kristendom.dk.

Helligdagen blev indført af pave Gelasius i år 496, og den er formentligt opkaldt efter den romerske præst Valentin, som i skjul viede forelskede par i en tid, hvor ægteskabet var forbudt, fordi kejseren ønskede, at de unge mænd skulle indgå i hæren i stedet for at være familiefædre. Han blev henrettet den 14. februar år 269. Men der er også andre mulige Valentiner.

En af dem var biskop i Terni, og han blev, lige som den romerske præst, henrettet den 14. februar, dog først fire år senere. Den tredje Valentin er Valentin af Rätien, som har helgendag den 7. januar.

Men hvilken af de tre, der er den historiske Valentin bag valentinsdag er stadig ukendt. Historierne om dem alle taler nemlig om godhjertethed og hjælp til forfulgte kristne, hvilket alt sammen passer ind i den romantiske fortælling.

Kort og dates

Selvom det stadig er forholdsvist nyt, at danskerne har fået øjnene op for den romantiske dag, så har briterne og amerikanerne fejret kærligheden på denne dato i mange år.

Ifølge videnskab.dk blev dagen kommerciel omkring år 1840, hvor man i Europa ser en fremgang i valentinskort. Den tradition kommer altså ikke fra USA.

Det var en amerikansk dame ved navn Esther Howland, der rigtig fik gang i traditionen i USA. Hun fik sit første valentinskort fra England i 1847, og den idé tiltalte hende så meget, at hun startede sin egen produktion og i 1850 omsatte hun for 100.000 amerikanske dollars.

Derefter voksede populariteten voldsomt i USA, og i 1930’erne var dagen en af de største anledninger til shopping i landet. Den blev dog slået af julen.

3:03