Wilbek vil have strammet op efter bøvl i flere byggesager

I Viborg er bygninger taget i brug, uden der er givet en tilladelse.

Viborgs borgmester Ulrik Wilbek (V) vil have styr på kommunens håndtering af byggesager. Det sker, efter at flere bygninger er taget i brug uden at have en såkaldt ibrugtagningstilladelse. 

quoteDet har jeg kendskab til i et utal sager, og det er ikke kun os – det er også mange andre byggerier i Viborg, at der får man først ibrugtagningstilladelsen senere.

Lene Christensen, direktør i Bach Gruppen i Viborg.

- Jeg er ikke tilfreds med, at der er nogle steder, hvor vi ikke har givet ibrugtagningstilladelse, hvor vi burde have givet det, siger Viborgs borgmester, Ulrik Wilbek (V).

Før man bygger skal man have en byggetilladelse. Og før man tager det nye byggeri i brug, skal man have en ibrugtagningstilladelse. I Bygningsreglementet står der nemlig, at: ”Byggeri må ikke tages i brug, før der er givet tilladelse hertil fra kommunalbestyrelsen.”

Men sådan forholder det sig altså ikke i Viborg, hvor to nye byggerier ved Bilka er taget i brug uden tilladelse. Det ene er burgerbaren Carl’s Jr. 

- Det skal vi have undersøgt nu, om de er startet op uden ibrugtagningstilladelse. 

Det er bygherren, som har ansvaret for at få ibrugtagningstilladelsen, men kommunalbestyrelsen der giver den.

Ulrik Wilbek vil derfor nu have en redegørelse fra sine embedsmænd om, hvordan kommunen håndterer disse sager.  

- Jeg forventer, at der skal strammes op, for der er nogle ting, hvor det er kommet som en overraskelse for forvaltningen, og det skal det ikke gøre – at man har taget nogle byggerier i brug, som man ikke har lov til, siger Ulrik Wilbek.

Får først tilladelsen senere

Ifølge flere store byggefirmaer har det i årevis været helt almindelig praksis, at man tager byggerier i brug, inden der ligger en tilladelse.

- Det har jeg kendskab til i et utal sager, og det er ikke kun os – det er også mange andre byggerier i Viborg, at der får man først ibrugtagningstilladelsen senere, lyder det fra Lene Christensen, der er direktør i Bach Gruppen i Viborg.

For et par uger siden nedlagde kommunen forbud mod at bruge to af Bach Gruppens byggerier, fordi der ikke var givet en ibrugtagningstilladelse.

- Vi har aldrig mødt en standsning før på den her måde, og vi har kendskab til andre byggerier i Viborg, der ikke har, lyder det fra Lene Christensen.

Det var tvivl om bygningernes sikkerhed, der fik kommunen til at skride ind over for Bach Gruppen. Noget tilsvarende kommer dog ikke til at ske med Carl’s Jr.

- Burgerbaren er nu undersøgt, og der er givet en midlertidig ibrugtagningstilladelse, fordi der ikke er nogen problemer. Derfor er der ingen mening i at lukke den, lyder det fra borgmesteren. 

TV MIDTVEST har forsøgt at få en kommentar fra Salling Group, der ejer burgerkæden Carl’s Jr., men virksomheden er ikke vendt tilbage på henvendelsen.  

Talrige byggerier i Viborg Kommune er taget i brug uden tilladelse. Det går ikke, siger borgmesteren.

Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Erhverv.