VIDEOPODCAST Tidligere fodboldstjerne: Det var skrækkeligt

Jakob Kjeldbjerg hadede at spille fodbold i julen, da han spillede for engelske Chelsea. Og så ødelagde præstationsangst tilmed meget for ham.

Han håbede så meget, at den første kamp i julen ville blive aflyst. Men det gjorde den ikke.

På otte dage havde han udsigt til at skulle spille fire hårde Premier League-kampe. I sommeren 1993 var Jakob Kjeldbjerg skiftet til den engelske storklub Chelsea.

London-klubben fik øje på forsvarsspilleren fra Frederiks efter, at han i en landskamp havde mandsopdækket og neutraliseret det argentinske ikon, Diego Maradona. Men det engelske juleprogram var ikke noget for midtjyden med fortid i flere midt- og vestjyske fodboldklubber.

quoteDet var skrækkeligt. Det var forfærdeligt. Det var det virkeligt.

Jakob Kjeldbjerg

- Det var skrækkeligt. Det var forfærdeligt. Det var det virkeligt. Jeg kunne mærke, at da vi nåede hen i december, begyndte jeg at blive træt. Jeg havde haft et forrygende år og var lige blevet kåret til Årets Spiller i Danmark.

- Min krop fulgte den danske fodboldkalender, og da vi nåede frem til juletid, begyndte jeg at lukke ned både mentalt og fysisk. Så jeg var slet ikke klar til det, der ventede mig, fortæller Jakob Kjeldbjerg til videopodcasten Fodboldfamilien fra TV MIDTVEST.

Jakob Kjeldbjerg er aktuel med bogen 'Survivor'. Mød ham i videopodcasten Fodboldfamilien.
Jakob Kjeldbjerg er aktuel med bogen 'Survivor'. Mød ham i videopodcasten Fodboldfamilien.
Foto: Dan Hirsch Sørensen, TV MIDTVEST

Den første kamp

Han husker tydeligt den første kamp i juleprogrammet. En kamp i Southampton på en frosthård bane.

quoteJeg ville bare hygge mig i julen.

Jakob Kjeldbjerg

- Jeg håbede bare, at den blev aflyst. Jeg kunne slet ikke overskue at skulle spille den kamp. Jeg ville bare hygge mig i julen. Mine forældre og min familie er i London for at besøge mig. Jeg måtte af gode grunde ikke drikke snaps og den slags, der hører til en dansk julefrokost.

- Alt er forkert for mig, og jeg var slet ikke der, hvor jeg skulle være. I pausen oplevede jeg for første gang at blive ydmyget af min manager, fortæller Jakob Kjeldbjerg.

Glenn Hoddle, der senere i karrieren bliver engelsk landsholdsmanager, kigger specifikt hen på den danske forsvarsspiller.

- Kjeldbjerg, you enjoyed Christmas?

- Og det, han siger, det er, om jeg har nydt julen. Han mener, jeg har levet usundt og spist og drukket for meget. Hvilket simpelthen ikke passer, for sådan var jeg aldrig. Men for mig som dansker var det bare så hårdt og helt umuligt at spille i julen, understreger 49-årige Kjeldbjerg.

Sat af i over to måneder

Southampton vandt kampen 3-1, og Jakob Kjeldbjerg blev efter den kamp sat af. Dagen efter, da Chelsea skulle spille mod Newcastle, var han ikke med i truppen. Manageren ville give ham en pause, fordi den nye dansker så træt ud.

Se også: Jakob Kjeldbjerg er tidligere professionel fodboldspiller og i dag Robinson-vært. Nu åbner han i en ny bog op om sårbarhed og om at gribe de chancer, der opstår i livet.

- Min mand scorede to mål, og jeg troede kun, jeg skulle have pause i en lille uge. Men jeg var altså sat af i over to måneder, siger Jakob Kjeldbjerg.

Fodboldkarrieren blev indledt hjemme i Frederiks, hvor han egentligt blot havde som mål at komme på førsteholdet i serieklubben. Men siden skiftede han til Holstebro, Viborg og Silkeborg IF, inden Chelsea meldte sig på banen.

I dag er han bosat i Sydfrankrig og blandt andet kendt som vært på TV3’s store realitysatsning, Robinson Ekspeditionen.

Præstationsangst som modspiller

Livet som topprofessionel fodboldspiller var en udfordring for Jakob Kjeldbjerg. Noget han fortæller om både i sin nye bog, Survivor, og i videopodcasten Fodboldfamilien.

quoteDer er mange familier, der hygger sig her i juledagene med at spille forskellige spil. Det gør jeg ikke.

Jakob Kjeldbjerg

- Jeg fik ikke den fest ud af min fodboldkarriere, som jeg skulle have haft. Jeg skulle have snakket med nogen om de problemer, jeg gik rundt med.

- På min 18 års fødselsdag kan jeg huske, at jeg skulle spille en ynglingelandskamp på stadion i Holstebro. Jeg nød det ikke. Jeg tænkte kun på, at jeg ikke måtte lave den fejl, der kostede os sejren. Jeg havde jo præstationsangst, siger Jakob Kjeldbjerg.

Godt råd til unge

I sin nye bog har han et klart budskab til de unge, der stræber efter en karriere på topniveau. Eller for den sags skyld de unge, der står foran en vigtig eksamen.

- Præstationsangst kan ramme alle. I dag kan jeg se, at man skal snakke om det i stedet for at gå og gemme det indeni sig selv. Jeg tror desværre, at jeg ikke er den eneste, der har det sådan. Men lad være med at gå med det selv, for så vokser det bare til en større og større knude i maven, understreger Jakob Kjeldbjerg.

Han er overbevist om, at hans præstationsangst bunder i perfektionisme. Han kan ikke tåle at tabe. Under ingen omstændigheder.

- Der er mange familier, der hygger sig her i juledagene med at spille forskellige spil. Det gør jeg ikke. Jeg deltager ikke i spil som ludo eller kort. Jeg finder på noget andet. For jeg kan ikke tåle den risiko, der er for, at jeg taber. Men den egenskab har omvendt også været min drivkraft, fortæller Jakob Kjeldbjerg.

Se og hør her videopodcasten Fodboldfamilien med Jakob Kjeldbjerg.

 

 


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Sport.