Viborg-jordemoder bag muligt eksportudstyr

En jordemoder fra Regionshospitalet i Viborg har opfundet en helt ny metode til at overvåge, hvordan et foster har det i moderens mave. Opfindelsen kan redde liv, og er en potentiel eksportsucces.

Diana Riknagel er jordemoder på Regionshospitalet i Viborg, og i dag kunne hun præsentere en helt ny teknologi for blandt andre Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen.

Det er en ny teknik til at måle et fosters tilstand i maven og ilttilførslen under graviditeten og fødslen, som jordemoderen har opfundet. Teknikken er nu blevet testet på 300 gravide igennem tre år, og jordemoderen har en god grund til, at hun fik ideen.

- Fordi jeg har gået og tænkt, at det må vi kunne gøre bedre. Der må være noget information, vi ikke kan finde ud af at bruge ordentligt. Der må ligge nogle flere informationer, vi kan hive ud og bruge, siger Diana Riknagel.

Et eksporteventyr

Perspektiverne i den nye teknik er stor. Og derfor var Handels- og udviklingsministeren også med ved dagens præsentation. Målet er nemlig, at den nye teknik kan blive et stort eksportseventyr, som på sigt kan mindske mødre- og børnedødeligheden i hele verden.

Også på Regionshospitalet i Viborg glæder de sig over de nye muligheder.

- Bekymrede forældre under en fødsel er ikke noget godt udgangspunkt. Så kan vi mindske bekymringen hos dem, der ikke skal være bekymrede. Det må jo være idealet at nå, siger Karen Marie Nielsen, Chefjordemoder, Regionshospitalet Viborg

Produktet er udviklet sammen med telesundhedsfirmaet Viewcare og Aalborg Universitet, og kommer på markedet om to til tre år.


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Sundhed.