Vestre Landsret fejrer 100 års jubilæum og byder indenfor

100 år med en landret i Viborg - 1000 år med vigtig position i retshistorien. Vestre Landsret fejrer jubilæum.

Historisk set er Viborg en vigtig lokation i dansk retshistorie. I omkring 1000 år er der blevet holdt ting i byen, som var datidens svar på retssager. I dag kan Vestre Landsret så fejre 100 års fødselsdag.

quoteEnhver 100-årig fødselsdag skal fejres.

Stig Glent Madsen, Landsdommer, Vestre Landsret

I 1919 kom retsplejeloven, der var med til at sikre mundtlighed og offentlighed i alle retssager, og i den forbindelse skulle der bygges en landsret i både øst og vest.

At landsretten skulle ligge i Viborg, var der ikke enighed om i hele landet.

- Allerede i 1901 var det blevet foreslået, at den skulle ligge i Aarhus. Men det var man jo ikke glad for her i Viborg, og man argumenterede kraftigt for, at den skulle ligge her, fortæller Dorte Kook Lyngholm, der er museumsinspektør på Viborg Museum og retshistoriker. 

Men byens historiske fundament med 1000 år med ting og landsting, sikrede Viborg landsretten, og i 1919 indtog 12 dommere lokalerne i byen. 

Nye lokaler

I 95 år husede den gamle bygning landsretten i vest, men retten voksede og nye lokaler var nødvendige. Derfor blev der for 5 år siden opført et nyt byggeri.

- Jeg tror, vi alle sammen synes, at det var enormt charmerende og dejligt at være i de gamle rammer, men vi var også godt klar over, at det havde sin tid. Og vi var der i temmelig mange år – 95 faktisk. Og så var det også på tide at rykkede til noget nyt, siger landsretsdommer ved Vestre Landsret Stig Glent Madsen.

Udover manglende plads, var den gamle bygning også blevet utidsvarende.

- Hvis man skulle på toilettet, så kunne man risikere at komme til at stå i kø med den tiltalte eller med domsmændene, og der kan man sige, at rent sikkerhedsmæssigt, så er det her bedre end det vi kom fra tidligere, fortsætter Stig Glent Madsen. 

Jubilæet skal fejres

For at fejre 100 året for landsretten i Viborg, bydes der i morgen indenfor i de historisk set nye rammer.

- Jeg synes, enhver 100-årig fødselsdag skal fejres, siger Stig Glent Madsen. 

En retssal i Vestre Landsret i ca. 1920. Se hele galleriet af historiske billeder fra landsretten øverst i artiklen.
En retssal i Vestre Landsret i ca. 1920. Se hele galleriet af historiske billeder fra landsretten øverst i artiklen.

Der vil være mulighed for at opleve en række forskellige aktiviteter, som skal være med til at give gæsterne en oplevelse af, hvad det vil sige at være landsret. 

Der vil være mulighed for rundvisninger, quizzer, møde med landsdommere og domsmænd, samt at der vil opføres en form for skuespil, hvor både en dommer, anklager og forsvarer vil deltage.