Vand i haven sparer borgere for millioner

I Hald Ege ved Viborg sparer borgerne mange penge på at lede regnvand i haven i stedet for i kloaken.

Når det drypper i Lars Kirkegaards bed, regner det med millioner af sparede kroner på resten af kommunens indbyggere.

I en forstad til Viborg har en gruppe husejere med ret simple midler sparet kommunens borgere for flere millioner kroner. Mere og mere regn belaster nemlig kloaknettet, så det skulle graves op og udvides, men med et mindre indgreb fra husejerne bliver regnvandet nu i stedet ledt ud i folks haver.

- Vi har fået gravet nogle rør ned i haven og etableret bede med vandplanter. Vi er vel kommet af med 9-10 tusind kroner for at få lavet hele projektet her, siger Lars Kirkegaard, som er en af de husejere, der deltager i projektet.

Familier sparer kommunen for kloakrenovering

Før løb både regnvand og spildevand ud i den samme kloak, men regnbedet leder nu regnvandet ud i haven. Og fordi cirka 60 andre familier har gjort det samme, kan kommunens energiselskab undgå en omfattende renovering af kloaknettet i området.

- Det er jo en rigtig positiv historie og vil være en ny kloakeringsform i kommunen, som vi ikke har prøvet før. Det er jeg rigtig glad for, kan lade sig gøre, siger Flemming Hermann, vandchef hos Energi Viborg Vand

"Tanken i det er jo ret fin"

Alle familier, der har gjort som Lars Kirkegaard, har fået 24.000 kroner for besværet, men der er også fulgt andre gevinster med.

- Jeg har jo sådan lidt en økologisk tankegang i det: I stedet for at blande regnvand og spildevand sammen, så kan regnvandet på den her måde sive uforurenet ned til grundvandet. Tanken i det er jo ret fin, siger Lars Kirkegaard.

Energi Viborg Vand vil undersøge, om modellen kan udbredes til andre boligområder.


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Samfund.