Sygehusbesparelser rammer især SOSU'er

De omfattende besparelser på sygehusene i Region Midtjylland har udviklet sig til en massakre på social- og sundhedsassistenterne. På flere afdelinger bliver den gruppe medarbejdere simpelthen udryddet.

Besparelser på sygehusene i Region Midtjylland går særlig hårdt ud over social- og sundhedsassistenterne. Eksempelvis bliver flere afdelinger i Viborg helt tømt for social- og sundhedsassistenterne. Øre-næse-hals-afdelingen i Viborg skal lægges sammen med afdelingen i Holstebro og får en fremtid helt uden sosu'er. I det hele taget bliver den faggruppe udsat for flere fyringer end andre efter den store sparerunde, som regionsrådet besluttede i februar

- Jeg synes ikke, det er rimeligt, fordi der skal stadig være nogen, som sørger for at en patient får den optimale pleje under en indlæggelse, mener Anette Sørensen, der er fællestillidsrepræsentant for social- og sundhedsassistenterne på Regionshospitalet Viborg.

De aktuelle nedskæringer er blot seneste skridt i en generel udvikling. Social- og sundhedsassistenterne blev indført for 20 år siden for at hjælpe sygeplejerskerne med pleje og omsorg. Men nu bliver de ofret. Fyringerne af sosu'erne kommer efter regionsrådets store sparerunde i februar. Besparelserne betyder, at sygehusene bliver presset så hårdt økonomisk, at de skal skære dybt i medarbejderstaben. Og det går altså ud over sosu'erne

- Vi er nødt til at sige, at dem, vi først og fremmest skal have ansat i fremtiden, er dem med den største fleksible faglighed, forklarer chefsygeplejerske Tove Kristensen fra Regionshospitalet Viborg.

På et år er 25 procent af sosu'erne forsvundet i Viborg. Samme udvikling er der også på sygehusene i Holstebro og Herning.