Mor til handicappet dreng frygter 18-års fødselsdag

En mors 17-årige handicappede søn er tvunget til at flytte, når han fylder 18. Alt for tidligt mener moren

Som 13-årig blev Daniel Østergaard ramt af en hjernebetændelse, der endte med at give ham en hjerneskade og forandringer i rygmarven. Siden da har hans mor, Ditte Østergaard, haft det som fuldtidsjob at passe ham, men snart er det slut.

quoteHan bliver presset ud i noget, han slet ikke er klar til

Ditte Østergaard

- Det bliver da hårdt at skal se sin søn gå fuldstændig op i limningen, fordi han bliver presset ud i noget, han slet ikke er klar til, siger Ditte Østergaard.

Når Daniel Østergaard fylder 18 år om otte dage, vil kommunen nemlig ikke længere betale moren for at passe ham, støtten til familiens handicapvenlige bolig forsvinder også. I stedet bliver Daniel Østergaard tilbudt en plads på et bosted i Viborg.

Men det er han slet ikke klar til, mener Ditte Østergaard, der kæmper for at give Daniel en glidende overgang til voksenlivet.

Hun har søgt om at få lov til at fortsætte i jobbet som Daniels passer. Det har hun fået afslag på af kommunen.

Viborg kommune mangler løsning

Et alternativ kunne ifølge Ditte Østergaard også være, at Daniel kunne blive boende hjemme og i en overgangsperiode vænne sig til nyt plejepersonale, før han flytter til et bosted, men sådan en løsning har Viborg Kommune heller ikke kunne tilbyde.

- Både på børne- og voksenområdet har vi dygtige og fagligt kompetente personer. Og vi har jo slet ingen interesse i, at der går noget galt i skiftet fra børne- til voksenområdet. Så derfor har jeg fuld tillid til at vores ansatte kan løfte den her opgave, siger formanden for Børne- og Ungdomsudvalget i Viborg Kommune, Claus Clausen (V).

Ditte Østergaards bekymring bunder blandt andet på erfaring fra Rehabiliteringscenteret Strandgården på Mors. Her endte Daniels ophold med at blive afbrudt, og centeret måtte erkende, at de hverken havde de nødvendige rammer eller redskaber til at håndtere Daniel. 

Nu frygter Ditte Østergaard en gentagelse på det bosted, som Viborg Kommune har tilbudt Daniel, når han fylder 18.

I et interview med TV MIDTVEST, fortæller Ditte Østergaard om nogle af de udfordringer der er i hverdagen med Daniel

 


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Samfund.