Kinesiske kameraer bruges af politiet til at overvåge os: Det bliver et gigantisk problem, siger ekspert

Overvågningskameraer fra Kina bruges af det danske politi, selvom kameraerne er sortlistet i USA og England grundet frygt for spionage.

2:01
Kameraet her er fra kinesiske Hikvision, og det kan være et problem, at kameraet bruges til at overvåge i Danmark, mener en ekspert.
Foto: Kasper Riis Kristensen

De folk, TV MIDTVEST møder ved Trappetorvet, har ikke det store problem med overvågning ved den centrale gade i Viborg. For der kan jo være slagsmål eller andet, hvor der er natteliv. 

Men optimismen falmer en smule, når detaljerne om de to politikameraer, der hænger på Trappetorvet i Viborg, bliver fortalt.

For de to overvågningskameraer er produceret af kinesiske Hikvision. Producenten er sortlistet i USA og England, fordi landene er bange for, kameraerne kan bruges til kinesisk spionage.

- Der skal ikke lige være noget, der er sortlistet på grund af spionage, siger Helle Jensen fra Bjerringbro.

Samme besked får man fra Hans Vestergaard fra Ørum.

- Så synes jeg, de skal have bedre styr på deres udstyr. Det er ikke betryggende. Det var jeg ikke klar over. Det ryster mig lidt.

Ekspert er kritisk

De midtjyske borgere er bestemt ikke ene om at være kritiske over, at staten bruger kinesiske kameraer til at overvåge danske borgere. 

Peter Kruse er ekspert i IT-sikkerhed, og han forklarer her de faldgruber, der er ved at købe udstyr fra den kinesiske kameraproducent:

- Hikvision er et 100 procent kinesiskejet firma, som ligesom alle andre kinesiske selskaber har pligt til at aflevere oplysninger, hvis den kinesiske regering måtte ønske det. Og med den teknologi, der ligger i Hikvision, er det både ansigtskendelse og forskellige patern recognition, som gør, at man kan spore folk på tværs af hele kloden – alle de steder, hvor et Hikvision-kamera er installeret. Det bliver et gigantisk problem i forhold til overvågning, siger Peter Kruse, grundlægger af sikkerhedsfirmaet CSIS.

Italienske Rai TV har i maj afsløret, at Hikvision har sendt data fra Italien til Kina. Det har blandt andet ført til en diskussion i Aarhus, hvor man også har det kinesiske udstyr. Nu oplyser Aarhus Kommune så, at man nogle steder i kommunen har droppet at hænge Hikvisions-kameraerne op, men at man i stedet har købt andre kameraer, fordi man ikke har kunnet få vished for, at sikkerheden ved de kinesiske var i orden.

Nu skal de ned

Rigspolitiet fortæller i dag i et skriftligt svar, at kameraerne i blandt andet Viborg skal pilles ned.

- Rigspolitiet har få gamle kameraer på landsplan fra den omtalte producent. De er løbende ved at blive udskiftet, lyder det i en mail sendt mandag aften.

Rigspolitiet oplyser ikke, hvor mange kameraer fra Hikvision der hænger rundt om i Danmark, eller hvilke sikkerhedsvurderinger der ligger bag brugen.

Nu vil flere folketingspolitikere også have fokus på det kinesiske overvågningsudstyr. Venstres Kristian Pihl Lorentzen er medlem af Folketingets retsudvalg. Han har i dag skrevet et spørgsmål til justitsminister Nick Hækkerup (S).

“Kan ministeren garantere, at der ikke kan opstå kompromittering af cybersikkerheden og rigets sikkerhed i øvrigt i forbindelse med politiet opsætning af overvågningskameraer indkøbt i Kina, herunder eksempelvis i Viborg?” lyder spørgsmålet.

S-politiker: Man skal ikke være naiv

Over for TV MIDTVEST er Venstre-politikeren da også ganske kritisk over for, at politiet bruger kinesisk udstyr. Han mener, politiet har kvajet sig.

- Man skal være på vagt for at købe sådan noget materiel i Kina, siger han.

Justitsminister Nick Hækkerup har ikke haft mulighed for at stille op til interview med TV MIDTVEST. Men socialdemokraten Annette Lind, der er medlem af retsudvalget, siger:

- Man skal aldrig nogensinde være naiv, men bare fordi det er et kinesisk kamera, er det jo ikke sådan, at man bare kan gå ud fra, at der så ryger data til Kina, siger hun.

Hun understreger dog, at hun mener, politiet bør undersøge, hvad der er op og ned med de kameraer.

- Jeg synes selvfølgelig, politiet skal finde ud af, om det er noget, der er kompromitteret, og om indholdet ryger til en IP-adresse i Kina.