Juletræsarrangement udviklede sig dramatisk: Vagt politianmeldt for vold

Efter et arrangement med juletræstænding på Hjultorvet i Viborg er en vagt blevet politianmeldt for vold.

2:16
I Viborg havde Kim Hedestrand valgt at demonstrere for klimaet til årets juletræstænding, og det endte med at en vagt nu er blevet politianmeldt for vold.
Foto: Pernille Leftes, TV MIDTVEST

Der var sådan set højt humør. Julemanden var i Viborg, og en stor folkemængde havde indfundet sig i bymidten til juletræstænding.  

Men lige som juletræslyset blussede op, udspillede der sig en episode af mere lyseslukkende karakter mellem en klimademonstrant og en sikkerhedsvagt. Nu er det endt med en politianmeldelse om vold. Det bekræfter Lokalpolitiet i Viborg.

Demonstranten hedder Kim Hedestrand, og han fortæller, at han deltog i den traditionsrige juletræstænding 2. december på Hjultorvet i Viborg.

Ifølge Kim Hedestrands egen udlægning af hændelsesforløbet, stod han foran midtbyens store juletræ og havde besluttet sig for at lave en spontan klimademonstration i forbindelse med tændingen. Det var en julemand og Søren Pape Poulsen, der skulle sætte gang i lyset, hvilket foregik i en brandbilslift.

- Da de var på vej op for at tænde lyset, hev jeg et skilt frem og holdt det op over hovedet, siger Kim Hedestrand.

På skiltet stod der 'Ønsker mig en beboelig planet'.

Kim Hedestrand havde ikke anmeldt demonstrationen. Alligevel mener han ikke, den var ulovlig.
Kim Hedestrand havde ikke anmeldt demonstrationen. Alligevel mener han ikke, den var ulovlig.
Foto: Pernille Leftes, TV MIDTVEST

- Jeg stod placeret et sted, hvor der kunne være et publikum, men jeg var fuldstændig tavs, siger Kim Hedestrand og fortæller, at han stod der et minut eller to. 

Her stoppede fredeligheden så ifølge demonstranten.

Flere vidner melder om overreaktion

Viborg Stifts Folkeblad skrev samme aften en artikel om juletræstændingen. I artiklens facebook-kommentarspor diskuterer flere øjenvidner hændelsen.

TV MIDTVEST har været i kontakt med to af vidnerne, der hævder, at Kim Hedestrand stod  fredelig, rolig og uden at sige eller råbe noget. En af dem var Birgitte Hansen. Hun var på stedet med sin familie, og hun mener at seancen burde være foregået langt mere roligt. 

- Episoden flyttede fuldstændig fokus fra juletræs-tændingen, og der var flere børn, der begyndte at græde under optrinnet, siger Birgitte Hansen. 

Viborg Stifts Folkeblad skrev samme aften en artikel om juletræstændingen. I artiklens facebook-kommentarspor diskuterer flere øjenvidner hændelsen.


Ikke lovligt anmeldt demonstration 

- Der kom en vagt hen og sagde, jeg skulle gå. Han fortalte mig, at demonstrationen var ulovlig, fortæller Kim Hedestrand. 

Det mente demonstranten ikke, vagten kunne afgøre. Derimod bad han vagten kontakte politiet for at finde en løsning.

- Det er noget lovgivning, jeg ved en lille smule om, og det er kun politikorpset, der kan beslutte, om en demonstration er ulovlig, siger Kim Hedestrand.

- Så tog vagten pludselig hårdt fat i min arm og tog mit skilt. Så begyndte han ellers at trække mig afsted. 

Da vagten havde sluppet grebet, gik Kim Hedestrand ifølge eget udsagn tilbage til sin plads, hvor han havde endnu et skilt liggende med samme tekst. Også det skilt hævede han over hovedet, og så blev vagten en tand mere alvorlig, fortæller Kim Hedestrand.

- Vagten væltede mig omkuld. Han satte sig på mig og vred armen hårdt rundt på mig, indtil han fik en makker kaldt over. De tog mig så under armen og slæbte mig et par hundrede meter væk fra stedet, siger Kim Hedestrand. 

Gennem seancen skulle Kim Hedestrand flere gange have opfordret vagten til at kontakte politiet, så de kunne få sagen afklaret med dem. Det ville vagten - ifølge Kim Hedestrand - ikke.

Kim Hedestrand repræsenterede bevægelsen Extinction Rebillion, som også har reageret på sagen

Arrangør har ingen kommentarer

Kunne du ikke have demonstreret alle mulige andre steder? 

- Det kan man godt sige, men klima-situationen er jo rimelig grel. Ved sidste cop-møde sagde generalsekretæren, at valget stod mellem handling og kollektivt selvmord. Der blev ikke handlet, så vi er på vej mod kollektivt selvmord. Så må julehyggen komme i anden række, siger Kim Hedestrand.  

TV MIDTVEST har været i kontakt Helle Sørensen, der er direktør i handelstandsforeningen 'Vi er Viborg'. Det var foreningen , der afholdt arrangementet.

Helle Sørensen vil ikke stille op til interview i sagen. Hun hæfter sig ved, at demonstrationen ikke var anmeldt, og at det herfra må være op til politiet at klarlægge, hvad der er foregået. 

Blodsamlinger på armen

Efterfølgende har Kim Hedestrand været påvirket af situationen. Ifølge ham selv havde han blodsamlinger på sin ene arm i dagene efter hændelsen. 

Han har derfor rådført sig med et par jurister, og nu er sagen politianmeldt. 

- Jeg håber, det kan give noget retfærdighed, afslutter Kim Hedestrand.