Har du styr på dit affald? Her skal pizza- og kødbakker smides ud

Det går godt med affaldssorteringen i Viborg, men der er stadig plads til forbedringer.

Det er nærliggende at tro, at pizzabakken trygt kan smides ud til papiraffald, og at de sorte plastikbakker til kød skal i affaldsspanden til hård plast.

Men sådan forholder det sig ikke, forklarer Pia Vejling, der er kommunikationsansvarlig hos affaldshåndteringen Revas i Viborg.

- Mange smider pizzabakken i affaldsspanden til papir, men der må den ikke ende. Den skal i restaffald, lyder det.

En enkelt pizzabakke eller to i affaldsspanden til papir kan nemlig betyde, at et helt læs med papiraffald bliver kasseret i stedet for at blive genbrugt.

Kødbakker må ikke smides ud som hård plast

I Viborg Kommune blev der sidste år rullet 80.000 nye affaldsbeholdere ud, så borgerne kan sortere deres restaffald fra både papir og plastik.

Mange smider – i god tro – deres plastikbakker fra kød ud i affaldsspanden til plast, men det er en misforståelse, lyder det fra Pia Vejling.

- Der er rigtig mange, som vil smide dem i affaldsspanden til hård plast og tænke, at det er rigtigt, men den skal faktisk i restaffald.

- Måleren, som skal læse den sorte plast, læser det som om, det er metal, og så bliver der en fejlsortering, som gør, at vi ikke kan sortere det på den måde, vi skal, siger Pia Vejling.

Genbruget er på et år steget med 10 procent i Viborg Kommune.

Mere affald bliver sorteret og genbrugt. Men ikke alt havner, hvor det burde.