Gamle cykler og fyldte postkasser: Dykkerklub samlede skrald på bunden af Gudenåen

Der blev fundet lidt af hvert, da Bjerringbro Dykkerklub samlede skrald i Gudenåen og deltog i Danmarks Naturfredningsforenings årlige affaldsindsamling.

1:49
Dykkerne fra Bjerringbro Dykkerklub deltog for første gang i Danmarks Naturfredningsforenings affaldsindsamling.
Foto: Svend Vilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST

Det er ikke kun fisk, man kan fange i Gudenåen. 

To gamle cykler, et vejskilt og en postkasse fyldt med reklamer var nogle af de ting, som dykkerne fra Bjerringbro Dykkerklub fik på krogen i dag.

- Det er jo forkasteligt. Jeg troede, man var blevet klogere. Det er ærgerligt, der er en lille procentdel af befolkningen, der ikke forstår, at man ikke skal smide ting i vandet. Vi ville hellere ligge ude i Kattegat på noget smuk havbund eller skibsvrag, end at ligge her. Men nu har vi gjort vores, siger Arne Laursen fra Bjerringbro dykkerklub.

Hele ugen har danskere kunne deltage i Danmarks Naturfredningsforenings årlige indsamling af skrald i naturen.

I år har dykkerklubben i Bjerringbro valgt at være med for første gang. Det er nemlig ikke kun naturen på land, der skal ryddes for affald.

- Vores hobby går ud på at tage ud langs søer, åer og langs havet og se den fantastisk natur, som Danmark repræsenterer under vandet. Men filmen knækker lidt, når vi render ind i en chipspose eller øldåse. Så får man et lille øv, fortæller Per Stengaard fra Bjerringbro dykkerklub.

Dykkernes fangst efter fire timer i vandet.
Dykkernes fangst efter fire timer i vandet.
Foto: Svend-Vilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST

- Jeg er desværre ikke chokeret

I alt var seks dykkere i vandet for at finkæmme en strækning på 300 meter.

Særligt ølflasker var den helt store affaldssynder i åen.

- Det er chokerende, at der bliver ved med at være så mange af dem. Det er ude i kanostriben, som vi siger. Det der med at tage noget ud i kanoen, det er måske okay, men tag det med hjem igen. Det er for dårligt, at man ikke kan bære det den anden vej, den er trods alt blevet lettere, pointerer Arne Laursen fra Bjerringbro dykkerklub.

Selvom dagens skraldefangst bød på alt fra plastik, flasker, cykler, legetøj, og en postkasse, så var overraskelsen ikke stor.

- Det er jo sørgeligt. Men jeg er desværre ikke chokeret over dagens fangst. Vores håb det var at vi tog hele turen og havde en blank badebro. Det her er desværre bare 300 meter af Gudenåen, siger dykkeren Per Stengaard.