70 tons affald smidt langs de midt- og vestjyske veje

Der bliver smidt alt for meget affald ud af bilvinduerne, som lander langs vejene. En kampagne skal ændre trafikanternes adfærd.

Hvert år opsamles omkring 70 tons affald langs de danske statsveje og rastepladser.
Hvert år opsamles omkring 70 tons affald langs de danske statsveje og rastepladser.
Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

McDonaldsposer, cigaretter, papir fra bageren og tomme dåser. Du har sikkert set det ligge i vejkanten, og måske tænker du ikke over det, når du smider det ud ad vinduet.

Alene langs de midt- og vestjyske veje samlede Vejdirektoratet 70 tons affald ind i 2020. Det skriver de i en pressemeddelelse.

- Folk kan ikke se, hvad der sker med det affald, de smider af bilvinduet. De tror sikkert, at papiret bare bliver nedbrudt i græsset. Men det er affald, som skal samles op, så det ikke ligger og flyder i naturen, siger Ingo Graversen fra NCC, der samler det midt- og vestjyske affald op.

Siden januar har Vejdirektoratet kørt en ny kampagne, som skal huske bilisterne på at komme affaldet i skraldespanden i stedet.

- Kampagnen rummer et vigtigt budskab, som vi helt sikkert kommer til at gentage i de kommende år. For vi skal have nedbragt affaldet i vejkanterne både for trafikanternes, samfundets og miljøets skyld, siger Michael Ebbesen, områdechef for drift og vedligeholdelse i Vejdirektoratet.

Affald Vejdirektoratet
Foto: Vejdirektoratet

Værst i de store byer

Men faktisk er midt- og vestjyderne ikke dem, der smider mest affald ud i naturen. Der er indsamlet en del flere tons i de andre landsdele – Værst er det i de store byer.

- Mængden af affald, vi opsamler, har ligget nogenlunde på samme niveau de seneste fem år, og det er særligt slemt i nærheden af de større byer, hvor trafikintensiteten er højere. Det koster mange penge i renhold – penge, der kan bruges på noget andet, hvis vi alle blev lidt bedre til at rydde op efter os selv, siger Michael Ebbesen.

Opgaven koster samfundet mere end 11 millioner kroner, og desuden er affaldet i vejkanterne til stor belastning for miljø, dyre- og planteliv.

Vejdirektoratets kampagne har ”Tak for ingenting… i vejkanten” løber til og med påske.