Folketingspolitiker om gammel NATO-bunker: Værd at overveje genåbning

For 10 år siden lukkede Bunker 7 i Finderup, men siden har trusselsbilledet i Europa ændret sig. Derfor er det værd at overveje, om anlæg som netop bunkeren igen skal tages i brug.

Carsten Bach blev valgt ind i Folketinget for Liberal Alliance i Vestjyllands Storkreds i 2022.
Carsten Bach blev valgt ind i Folketinget for Liberal Alliance i Vestjyllands Storkreds i 2022.
Foto: Ole Hald, TV MIDTVEST

Liberal Alliances folketingsmedlem og forsvarsordfører Carsten Bach er i disse dage en del af forhandlingerne om det kommende forsvarsforlig. Et forlig, som han forventer er på plads måske allerede onsdag aften eller i løbet af torsdagen.

Ifølge ham bliver forliget meget overordnet, hvorefter der skal forhandles forskellige delaftaler på plads. De forhandlinger begynder efter sommerferien.

Og måske en af de forhandlinger kommer til at handle om Forsvarets bygninger:

- Bygningsmasse står højt på listen over ting, der skal investeres i. For Forsvaret skal genopbygges, siger Carsten Bach.

Atomsikret bunker

En af Forsvarets bygninger, der ikke længere er i brug, er Natos tidligere hovedkvarter Bunker 7 i øvelsesterrænet ved Finderup. Tidligere har den været brugt til at overvåge luftrummet i regionen, og så er bunkeren bygget til at kunne modstå et angreb med atomvåben:

- Jeg synes, at det er værd at holde alle døre åbne og beholde alle trumfer på hånden. Bunker 7 er en konstruktion, der er sikret til værst tænkelige scenarie, siger Carsten Bach.

NATO-bunkeren strækker sig tre etager ned under jorden. Der er brugt mere beton til bunkeren end til hele Storebæltsbroen.

Og folketingspolitikeren har faktisk et personligt kendskab til bunkeren. Han er uddannet reserveofficer i Flyvevåbnet, og i den forbindelse har han selv været en tur i bunkeren på besøg for at se, hvordan den så ud og få en orientering om dens arbejdsopgaver, dengang bunkeren stadigvæk var i brug.

Mulig fremtidig anvendelse

Da Bunker 7 lukkede i 2013 var forventningen, at der ville gå mindst 100 år, før nogle skulle ned i bunkeren igen. Men nu er Forsvaret ved at kigge på bygningsmassen med "overvejelse om mulig fremtidig anvendelse". Det viser en mail fra Forsvarsministeriet til TV MIDTVEST. 

En af mail fra Forsvarsministeriet til TV MIDTVEST fremgår det, at Forsvaret er ved at kigge på sin bygningsmasse.
En af mail fra Forsvarsministeriet til TV MIDTVEST fremgår det, at Forsvaret er ved at kigge på sin bygningsmasse.

TV MIDTVEST har hele ugen fortalt historien om den tidligere NATO-bunker, der lukkede for præcis ti år siden.

Med krigen i Ukraine, og weekendens hændelser i Rusland har trusselsniveauet i Europa ændret sig siden bunkeren lukkede natten til den 1. juli 2013. Carsten Bach fortæller, at der er en ny situation i Østersøområdet, nu hvor Finland er blevet optaget i Nato, og Sverige er i gang med processen:

- Det er meget realistisk at en funktion, som det bunkeren har været brugt til tidligere, skal genoprettes. Om det så skal ske der, det kan man ikke sige. Det vil Natos kommende planlægning vise.