Flere unge burde kniple

Kniplemessen løb af stablen i Viborg i denne weekend. Arrangør mener, flere unge kunne lære noget af det gamle håndværk.

Det er slet ikke svært at kniple. Påstår skoleleder Kirsten Hansen i hvert fald. Man skal bare lære, hvornår man skal krydse og hvornår man skal Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Mere end 1000 knipleinteresserede har i weekendens løb været en tur forbi Skolen for Kreativ Fritid i Viborg. Hvert 3. år afholder skolen kniplemesse. Blandt gæsterne er ikke mange unge, og det er en skam, siger en af arrangørerne. 

Det er lige netop, når man er allermest presset i livet, at man har allermest brug for at kniple.

Kirsten Hansen, Skoleleder, Skolen for Kreativ Fritid, Viborg

- Det går rigtig dejligt. Der er kommet rigtig mange mennesker, og der er fuld gang i den rundt omkring. Her har vi en masse kniplepiger, der sider og arbejder, og vi har både lavet rigtig mange arbejder i løbet af vinteren, som vi udstiller. Rundt omkring i huset har vi stande, hvor man kan købe alt, hvad hjertet begærer i forhold til knipling, siger Kirsten Hansen, der er forstanden på Skolen for Kreativ Fritid.  

Ifølge Kristen Hansen, så er der ikke den ting, man ikke kan kniple.  Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Mere end 1000 mennesker har været forbi henover weekenden. Der er både dem, der knipler og dem, der udstiller deres kniplerier, og så er der dem, der bare kigger nysgerrigt rundt på de mange udstillede arbejder. Det gamle håndarbejde er langt fra dødt.    

- Der er en hel masse kniplenørder, som kommer fra nær og fjern for at se, hvad der er kommet af nye ting og hvad der er af gamle ting, og hvad vi i det hele taget kunne finde på at lave indenfor området, siger Kirsten Hansen. 

Der er lidt at holde styr på, hvis man ikke skal laver kludder i kniplingen. 

Der er ikke så mange unge mennesker, når man lige kigger rundt. Hvor er de henne?   

- Der er nok mange, der er modne, når de knipler. Vi har også unge mennesker. Vi har haft børnehold på et tidspunkt. Man kan sagtens, men det er nok lidt en tidsting. 

- Og det er synd. For det er lige netop, når man er allermest presset i livet, at man har allermest brug for at kniple. Man kan overhovedet ikke slappe så godt af med noget som helst, som man kan med knipling, siger Kirsten Hansen og medgiver alligevel i næste åndedrag, at det samme måske gælder for andre håndarbejder 

Håndarbejdet kræver blik for detaljen og så kræver det tålmodighed. 

- En af de goder der er ved at lære at kniple, det er, at man bliver supertålmodig af det. Så det skal man bare gøre, siger Kirsten Hansen med et bredt smil og en opfordring til fortravlede unge mennesker. 

11:13

I programmet Kludetæppet har vi tidligere set nærmere på knipling: Ler, ild og savsmuld - det er de elementer der skal til for at brænde raku - Søstrene jul arbjeder med den særlige teknik fordi det giver en helt speciel overfalde til figurer og fade.

Luk video