En unik historie: Nis er verdensmester, smaskforelsket og så har han Downs

Nis Heide Pinnerups talent for svømning blev spottet, da han var 10 måneder. I dag er han verdensmester og rejser verden rundt til konkurrencer.

Det er morgen. Klokken er 6. Elitesvømmerne i Viborg svømmeklub er i gang med dagens træning. 

Blandt dem er en verdensmester. 

quoteNis er en rollemodel, fordi han er her for meget end bare sig selv. Det er megafedt.

Mia Duelund, cheftræner i Viborg Svømmeklub.

27-årige Nis Heide Pinnerup vandt sidste år en af karrierens største triumfer, da han vandt VM i medley på 200 meter i Canada for svømmere med Downs. 

Det flotte resultat er blot det seneste i rækken af en lang række internationale toppræstationer. Nis har vundet flere guldmedaljer ved både VM og EM. Han har også flere verdensrekorder og hører til i top-3 i verden. De mange mesterskaber er kommet som følge af hårdt og målrettet arbejde. Hør Nis fortælle om en helt almindelig træningsuge i videon herunder. 

Hør Nis fortælle om en helt almindelige uge med fokus på sport. 

​2019 bliver endnu en travl sæson for Nis Heide Pinnerup. I maj måned stiller han til start ved DM. Til september tager han turen til Italien, hvor det gælder EM på Sardinien. Målsætningen er uforandret, det handler om at svømme flere guldmedaljer hjem til samlingen.

Svømning ved et tilfælde

At svømning skulle blive omdrejningspunktet i Nis Heide Pinnerups liv stod på ingen måde skrevet i kortene. Det hele startede ved lidt af en tilfældighed, da han var bare 10 måneder gammel. Her begyndte forældrene at tage Nis med til Halwick svømning. En form for svømning, der træner kropsbevidstheden. Lige siden dengang har Nis gået til svømning.

quoteJeg har en stor drøm, det er at blive gift med Dina. Jeg vil elske at blive gift med hende, hun er min største kærlighed.

Nis Heide Pinnerup.

Den tidligere topsvømmer Bjarne Jacobsen spottede ved et tilfælde Nis. Han gjorde forældrene opmærksom på, at deres søn var et naturtalent.

Nis havde en unik evne til at affotografere andres bevægelser for derefter selv udføre dem. Noget Bjarne Jabobsen ikke havde set tidligere.

Hvad er Downs Syndrom

Det ene skridt tog det andet i udviklingen af Nis som svømmer. Til sidst var drengen fra Viborg så god, at han blev integreret på eliteholdet for "raske" svømmere. Det var han udelukkende af den årsag, at hans niveau krævede træning med "raske" atleter for at kunne udvikle sig videre. 

Det ultimative mål for en svømmer som Nis Heide Pinnerup er VM. Ved de Paraolympiske Lege er det ikke længere muligt for personer med et udviklingshandicap som Downs at deltage. Det har det tidligere været, men de regler blev ændret efter OL i 2000 i australske Sydney.

Humørspreder

At være en del af et elitemiljø i idrættens verden er langtfra altid en social ting. Ambitioner på egne vegne gør, at udøverne ofte lukker af for omverdenen i jagten på personlig succes. Svømmeklubben i Viborg er ingen undtagelse, der gøres dog en aktiv indsats for at skabe sammenhold og fællesskab.

Smilet er altid stort, når Nis er til træning i Viborg Svømmeklub.
Smilet er altid stort, når Nis er til træning i Viborg Svømmeklub.
Foto: Privat

​Cheftræner Mie Duedahl og assistentræner Caroline Beck har begge bemærket, hvordan Nis er meget mere end en dygtig svømmer. Han er også en rollemodel, når det kommer til at skabe en fællesskabsfølelse i klubbens elitemiljø.

- Han er altid på, når det handler om at skabe stemning. Han er en rollemodel, fordi han favner bredt. Han er en person, der giver meget af sig selv. Det er megafedt, fortæller Mie Duedahl, cheftræner i Viborg Svømmeklub.

Hør de to trænere i Viborg Svømmeklub fortælle om Nis og hans betydning for klubben.

Nis Heide Pinnerup bruger mange af sine vågne timer i klorvand i den lokale svømmehal, men der bliver også plads til andre udfordringer. Fire dage om ugen arbejder han i en herretøjsbutik i Viborg. Her er arbejdsopgaverne alsidige. Han støvsuger, vasker gulv, ordner pap og tørrer støv af. Et arbejde han er meget glad for.

Kærligheden fra Kosovo

En ting Nis er mere glad for end noget andet er kæresten Dina. De mødte hinanden til et svømmestævne, hvor Dina også deltog. Med bopæl i Kosovo på Balkan foregår den daglige dialog via Facebook. Nis drømmer dog om, at han i fremtiden kan have en mere personlig dagligdag med kæresten.

- Jeg har en stor drøm. Jeg drømmer om at blive gift med Dina. Jeg vil elske at blive gift med hende, hun er min største kærlighed, fortæller Nis.

Til trods for kærlighed og fast arbejde har Nis fortsat fuld fokus på svømmelivet. Det har flere i familien. I baghånden er forældrene Arly og Eva fast support til stævner og ikke mindst i dagligdagen, når der er brug for en hjælpende hånd. Desuden har Arly Heide Pinnerup engageret sig i den internationale organisation for svømmere Downs Syndrom. Sideløbende er han også formand for Viborg Handicap Forening.

Se et længere portæt af Nis og og kammeraten Daniel her.

 


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Sport.