Eksamenstid presser de unge: - Jeg sad og græd i 20 minutter

Stemningen er nervøs og spændt under den helt store eksamenstid, hvor mange unge lægger et stort pres på sig selv.

Svedige håndflader, sommerfugle i maven og rystende hænder. Det kan man blandt andet finde på Viborg Gymnasium og HF i de her dage.

quoteDen anden dag var jeg oppe i idræt, og jeg sad og græd i tyve minutter, fordi jeg var så fyldt op af, at jeg gerne ville klare det godt.

Katrine Marschall Jørgensen, 2.Q

- Det er helt vildt ubehageligt, og jeg kan mærke, at nu når klokken nærmer sig, så bliver mine håndflader svedige. Jeg vil gerne klare det godt, og det gør mig mega nervøs, siger Katrine Marschall Jørgensen, der går i 2.Q.

Der står eksamen over det hele, og presset kan være stort på de unge.

- Den anden dag var jeg oppe i idræt, og jeg sad og græd i tyve minutter, fordi jeg var så fyldt op af, at jeg gerne ville klare det godt. Andre presser mig ikke, men jeg er lidt perfektionistisk og har virkelig høje forventninger til mig selv og presser mig selv rigtig meget, siger Katrine Marschall Jørgensen.

Typisk dygtige piger

Ikke alle synes, det er lige sjovt at gå til eksamen, og ifølge studievejleder Hans Berg er det især piger, der har svært ved at gå til eksamen.

- Det er typisk piger, der er dygtige, som gerne vil klare det godt. Det er nok fordi, de stiller høje forventninger til sig selv. Klarer man sig godt til daglig, så er man nervøs for, om man klarer sig lige så godt til eksamen. Man ved ikke, hvad man bliver spurgt ind til, og det gør folk nervøse og i få tilfælde angste, siger Hans Berg, som er studievejleder på Viborg Gymnasium og HF.

Nogen lider af decideret eksamensangst, som ofte vil være forbundet med stærkt fysisk ubehag, koncentrationsbesvær og angstfyldte ideer om, hvad der kan gå galt inde ved den grønne dug. Her er der blandt andet hjælp at hos studievejlederen.

- Vi spørger ind til, hvornår og hvad der gik galt og snakker om teknikker og åndedræt. Det er helt okay at bruge 20 sekunder på at trække vejret inde til eksamen. Hvis det er grundlæggende angst for ikke at kunne klare sig og få karakterer, der er gode nok, så er det måske også en snak om det, siger Hans Berg.

Juni er den helt store eksamensmåned rundt omkring på landets uddannelsesinstitutioner.
Juni er den helt store eksamensmåned rundt omkring på landets uddannelsesinstitutioner.
Foto: Kasper Riis Kristensen, TV MIDTVEST

Nervøse og spændte

På Viborg Gymnasium og HF kan man tydeligt fornemme den helt særlige stemning og anspændthed her i eksamensperioden. Det kan eleverne også.

- Folk er nervøse, men også spændte, koncentrerede og fokuserede på det, de skal op i og for at præstere så godt som muligt. Jeg kan godt mærke, at nu gælder det, siger Mikkel Heide Hansen, der går i 2.X.

- Stemningen er både trykket og lettet. Nogle er glade for at blive færdige med det, de skal op i, andre er stressede, siger Emil Andersen Fisker, der går i 2.Q på HF.

Og selv om hænderne måske ryster lidt mere, end de plejer, så er eleverne ikke i tvivl om, at det hører med til at gå til eksamen.

- Jeg vil gerne præstere og bliver meget nervøs. Jeg ryster og kan mærke, at jeg skal være klar. Der er pres på, men det er en del af det at gå til eksamen. Jeg kan gøre det så godt, jeg kan, siger Sissel Rom Petersen, der går i 2.R.

Hør hvordan de unge på Viborg Gymnasium og HF har det med at gå til eksamen.