Dyrlæge vidnede på dag 2 i retten: Konstaterede række af lovbrud på Vorre-brødres farm

TV MIDTVEST var til stede ved Retten i Viborg på anden dag i retssagen mod Per og Ole Vorre. Både en dyrlæge og en biolog blev afhørt i vidneskranken.

Brødrene Per og Ole Vorre har flere gange været i myndighedernes søgelys. Nu er de centrum i en sag, der blandt andet omhandler dyremishandling. De nægter sig begge skyldige.
Brødrene Per og Ole Vorre har flere gange været i myndighedernes søgelys. Nu er de centrum i en sag, der blandt andet omhandler dyremishandling. De nægter sig begge skyldige.
Foto: Jens Svenning, TV MIDTVEST

Retssagen i den opsigtsvækkende sag om dyremishandling hos de to brødre Per og Ole Vorre fra Løvel ved Viborg fortsatte i dag torsdag.

Brødrene Vorre er tiltalt i retten for 15 forhold. Forholdene tæller grov uforsvarlig behandling af dyr med karakter af mishandling, jagt med levende lokkedyr og døde dyr på marken. De nægter sig begge skyldige i samtlige tiltaleforhold.

På første dag i retssagen skulle den ældste af de to brødre, 63-årige Ole Vorre, give forklaring. I dag var det 61-årige Per Vorres tur til at svare på spørgsmål fra både anklager og forsvarere.

Han gentog mange af de samme pointer som sin bror. Blandt andet at der ikke er hold i anklagerne om, at indhegningerne til deres fugle ikke var gode nok, fordi fuglene var til udsætning og ikke til opdræt, og der derfor ikke gælder samme krav. Og så nægtede han også at have sat levende ænder i fælder som lokkemad.

Per Vorre skulle også svare på spørgsmål om en tillægsanklage i sagen - nemlig en tiltale om at have påkørt en personbil med en gyllevogn. Om det forklarede han, at han havde en dårlig relation til ejeren af bilen, og at han godt kan huske, at han den pågældende dag måtte trække langt ud i rabatten for at undvige personbilen, som holdt i vejkanten, men han mindes ikke at have ramt den.

Biolog har aldrig set noget lignende

Derudover skulle to vidner afhøres. Først en biolog fra Viborg Kommune og efterfølgende en embedsdyrlæge fra Fødevarestyrelsen. Begge har været på besøg ved brødrenes bedrift og har ikke været i tvivl om, at forholdene ikke var, som de skulle være.

- Jeg har i mit arbejdsliv aldrig set så mange ænder samlet på ét sted ved en beskyttet sø, sagde biologen, som med hjælp fra en kollega havde anslået, at der var omkring 1000 ænder.

- Bare det, at ænderne er der og skider, tilfører en stor miljøbelastning. Derudover kunne vi jo konstatere tegn på fodring, og fordi det foder ligger så tæt på søen, som det gjorde og nærmest ude i søen, ville det medføre forurening, sagde hun i retten.

Dyrlægen fra Fødevarestyrelsen fortalte, at hun fik øje på flere ting, der så ud til at være galt, da hun var på bedriften i begyndelsen af januar 2021. Blandt andet manglende overdækning af indhegninger, som også er en del af tiltalen.

- Så er der risiko for, at vilde fugle kan smitte med fugleinfluenza. De smitter ofte gennem gødning, og dermed kan der ske overførsel til de ænder i indhegningen. Det er derfor, man gerne vil have overdækning på indhegningerne, sagde hun.

Anklager vil have sat to ekstra dage til sagen

Embedsdyrlægen forklarede, at hun og kollegaerne så mindst 1000 fasaner med næbringe på bedriften i Løvel.

- Det forhindrer dem i at hakke i de andre, men det forhindrer også en normal fodersøgende adfærd, og derfor har det været forbudt at anvende til fjerkræ gennem en årrække nu, sagde hun i retten.

Hun fortalte også om, at godt 800 fuglekadavere havde ligget efterladt i et område på bedriften, nogle af dem var delvist i forrådnelse og lå en bunke, mens andre lå spredt.

- Det er et krav, at døde produktionsdyr skal bortskaffes via et godkendt forrådnelsesanlæg, og at de indtil da skal opbevares forsvarligt, så døde dyr ikke går i dem og risikerer at sprede smitte, sagde vidnet.

Afhøringen af dyrlægen fortsætter torsdag i næste uge. Der er sat fire dage af til sagen, men det er for lidt ifølge specialanklager Ulrik Panduro for lidt - han vil have det sat op til seks dage.

Brødrene risikerer fængsel, bøde samt at få frataget retten til at eje, bruge, passe eller slagte dyr nogensinde igen. 

2. nov kl. 14:05

Dag 2 i retssagen mod Vorre-brødrene er slut

Vi lukker ned for livebloggen fra dag 2 i retssagen nu. På torsdag fortsætter sagen med videre afhøring af embedsdyrlægen fra Fødevarestyrelsen og afhøring af yderligere en dyrlæge.

TV MIDTVEST var også til stede på første dag i retssagen og livebloggede. Læs i artiklen herunder, hvad der kom frem der.

2. nov kl. 14:01

Sidste udtalelser for i dag

Mens de kigger på et billede, understreger embedsdyrlægen, at maskerne i nettet i indhegningerne mellem fasaner og gæs, er 'rigeligt store' til at de to arter potentielt kunne få fysisk kontakt.

Der er ikke flere spørgsmål til vidnet fra Fødevarestyrelsen for i dag - men afhøringen af hende fortsætter på torsdag i næste uge, hvor sagens næste retsmøde afholdes.

2. nov kl. 13:55

- Jo tættere de går, jo større risiko for smitte

Forsvareren for Per Vorre stiller spørgsmål til kvinden i vidneskranken. Blandt andet spørger han ind til reglerne for fugle i indhegninger.

- I den vilde natur ville der aldrig være så høj befolkningstæthed, så at sige. Jo tættere de går, jo større risiko er der for smitte, forklarer vidnet fra Fødevarestyrelsen.

- Hvis fugle befinder sig i udsætningsområder, så er det uden for jeres resort, er det ikke rigtigt?, spørger forsvareren.

- Jo, hvis fuglen er stand til at lette og flyve, siger vidnet.

- I møder 2500 gråænder i det her område. Vil du sige, at alle 2500 er en del af besætningen, eller kan der være vilde fugle i blandt?

- Det kan der selvfølgelig godt. Jeg finder det ekstremt usandsynligt, at hovedparten ville være vilde fugle, siger vidnet.

2. nov kl. 13:46

Svært at optælle halvrådne fuglekadavere

- Lavede I deciderede optællinger af fugle?, spørger forsvareren for Ole Vorre.

- Hvad angår de døde fugle er der tale om et skøn, fordi det ved nogle af dem var svært at afgøre om det var én fugl eller flere. Men de andre er talt op på en liste, svarer vidnet.

2. nov kl. 13:43

Styrelsens egen tolkning: Dyr skal have fri adgang til vand og foder

Forsvareren spørger ind til det, vidnet tidligere har forklaret om vandbeholdere.

- Er der krav i lovgivningen om vand til dyr?, spørger forsvareren.

- Generelt skal dyr jo have adgang til vand, siger embedsdyrlægen.

- Men er det et krav i lovgivningen, at der skal være adgang til vand ad libitum til fasaner?

- Vi vurderer det ud fra, at de skal have adgang til vand og foder, siger vidnet og fortæller, at det er Fødevarestyrelsens tolkning, at dyrene skal have adgang til vand og fode hele tiden, da forsvareren spørger til dette.

2. nov kl. 13:37

- Ingen afstand er i hvert fald ikke nok, siger dyrlæge om indhegninger til fugle

Undervejs, når vidnet fra Fødevarestyrelsen svarer på spørgsmål - først fra anklageren og nu fra forsvareren - slår hun gang på gang op i de forskellige dokumenter, der ligger foran hende.

For eksempel spørger forsvareren hende ind til nogle regler for volierer, altså indhegninger til fugle.

Vidnet slår op i den bekendtgørelse, hun har medbragt, og som ligger foran hende i vidneskranken og læser op.

Forsvareren spørger videre ind til reglerne for indhegningerne i forhold til at undgå næb-til-næb kontakt. Han vil vide, hvad kravene om afstand er.

- Ingen afstand er i hvert fald ikke nok, fastslår vidnet med hentydning til det, hun opfangede på bedriften hos Ole Vorre.

2. nov kl. 13:32

Vidne slår fast: Fugle må ikke have tæt kontakt på tværs af arter - om de vil eller ej

Det er blevet forsvarernes tur til at stille spørgsmål. Ole Vorres forsvarer vil gerne vide, hvem der ifølge vidnet indgav den anmeldelse, der førte til Fødevarestyrelsens besøg først i december 2020 og siden i januar 2021, hvor de begyndte at slå besætningen ned.

Vidnet forklarer, at hun har fået oplyst, at det var Ole Vorre selv, der henvendte sig.

Forsvareren vil også gerne vide, om fugle af forskellige arter generelt søger kontakt med hinanden.

- Det kan jeg ikke sige med sikkerhed. Det, jeg kan sige, er, at hvis der er foder, vil de i hvert fald søge derhen, svarer vidnet.

- Jeg vil gerne vide, om fugle kan finde på at opsøge hinanden, så der opstår næb-til-næb kontakt?, spørger forsvareren.

- Reglerne siger, at der ikke må være mulighed for den form for kontakt, uanset om de ville få den kontakt eller ej, understreger embedsdyrlægen.

2. nov kl. 13:22

Døde kadavere lå i bunke

Der lå kadavere i forskellige stadier af forrådnelse, forklarer embedsdyrlægen i retten.

Hun siger også, at Daka oplyste i forbindelse med indsatsen, at de ikke havde fået indleveret nogen døde dyr fra Vorre-brødrenes adresse i noget tid på det tidspunkt.

- Det er et krav, at døde produktionsdyr skal bortskaffes via et godkendt forrådnelsesanlæg, og at de indtil da skal opbevares forsvarligt, siger vidnet og forklarer i øvrigt, at der hende bekendt kun findes Daka til det formål.

- Der må ikke kunne ske udsivning af safter fra dem, og vilde dyr må ikke kunne gå i dem. Så kan de selv blive smittet eller sprede smitte ved at slæbe de døde dyr rundt i naturen.

Hun forklarer, at der lå knap 500 fuglekadavere i en bunke på en mark eller i træbeplantning, og at omkring 300 fuglekadavere derudover lå spredt rundt omkring på grunden

2. nov kl. 13:16

Konstaterede ulovlige næbringe

Embedsdyrlægen forklarer, at de så mindst 1000 fasaner med næbringe på adressen i Løvel.

- Det forhindrer dem i at hakke i de andre, men det forhindrer også en normal fodersøgende adfærd, og derfor har det været forbudt at anvende til fjerkræ gennem en årrække nu, forklarer vidnet.

2. nov kl. 13:14

Vandtrug stod uden overdækning

Det handler nu om nogle vandtrug i indhegningerne hos fjerkræbesætningerne. Ifølge anklageskriftet har vand- og foderanlæg ikke været overdækket i indhegningerne.

Embedsdyrlægen forklarer, at så er der risiko for forurening for eksempel fra overflyvende fugle.