Dyrlæge vidnede på dag 2 i retten: Konstaterede række af lovbrud på Vorre-brødres farm

TV MIDTVEST var til stede ved Retten i Viborg på anden dag i retssagen mod Per og Ole Vorre. Både en dyrlæge og en biolog blev afhørt i vidneskranken.

Brødrene Per og Ole Vorre har flere gange været i myndighedernes søgelys. Nu er de centrum i en sag, der blandt andet omhandler dyremishandling. De nægter sig begge skyldige.
Brødrene Per og Ole Vorre har flere gange været i myndighedernes søgelys. Nu er de centrum i en sag, der blandt andet omhandler dyremishandling. De nægter sig begge skyldige.
Foto: Jens Svenning, TV MIDTVEST

Retssagen i den opsigtsvækkende sag om dyremishandling hos de to brødre Per og Ole Vorre fra Løvel ved Viborg fortsatte i dag torsdag.

Brødrene Vorre er tiltalt i retten for 15 forhold. Forholdene tæller grov uforsvarlig behandling af dyr med karakter af mishandling, jagt med levende lokkedyr og døde dyr på marken. De nægter sig begge skyldige i samtlige tiltaleforhold.

På første dag i retssagen skulle den ældste af de to brødre, 63-årige Ole Vorre, give forklaring. I dag var det 61-årige Per Vorres tur til at svare på spørgsmål fra både anklager og forsvarere.

Han gentog mange af de samme pointer som sin bror. Blandt andet at der ikke er hold i anklagerne om, at indhegningerne til deres fugle ikke var gode nok, fordi fuglene var til udsætning og ikke til opdræt, og der derfor ikke gælder samme krav. Og så nægtede han også at have sat levende ænder i fælder som lokkemad.

Per Vorre skulle også svare på spørgsmål om en tillægsanklage i sagen - nemlig en tiltale om at have påkørt en personbil med en gyllevogn. Om det forklarede han, at han havde en dårlig relation til ejeren af bilen, og at han godt kan huske, at han den pågældende dag måtte trække langt ud i rabatten for at undvige personbilen, som holdt i vejkanten, men han mindes ikke at have ramt den.

Biolog har aldrig set noget lignende

Derudover skulle to vidner afhøres. Først en biolog fra Viborg Kommune og efterfølgende en embedsdyrlæge fra Fødevarestyrelsen. Begge har været på besøg ved brødrenes bedrift og har ikke været i tvivl om, at forholdene ikke var, som de skulle være.

- Jeg har i mit arbejdsliv aldrig set så mange ænder samlet på ét sted ved en beskyttet sø, sagde biologen, som med hjælp fra en kollega havde anslået, at der var omkring 1000 ænder.

- Bare det, at ænderne er der og skider, tilfører en stor miljøbelastning. Derudover kunne vi jo konstatere tegn på fodring, og fordi det foder ligger så tæt på søen, som det gjorde og nærmest ude i søen, ville det medføre forurening, sagde hun i retten.

Dyrlægen fra Fødevarestyrelsen fortalte, at hun fik øje på flere ting, der så ud til at være galt, da hun var på bedriften i begyndelsen af januar 2021. Blandt andet manglende overdækning af indhegninger, som også er en del af tiltalen.

- Så er der risiko for, at vilde fugle kan smitte med fugleinfluenza. De smitter ofte gennem gødning, og dermed kan der ske overførsel til de ænder i indhegningen. Det er derfor, man gerne vil have overdækning på indhegningerne, sagde hun.

Anklager vil have sat to ekstra dage til sagen

Embedsdyrlægen forklarede, at hun og kollegaerne så mindst 1000 fasaner med næbringe på bedriften i Løvel.

- Det forhindrer dem i at hakke i de andre, men det forhindrer også en normal fodersøgende adfærd, og derfor har det været forbudt at anvende til fjerkræ gennem en årrække nu, sagde hun i retten.

Hun fortalte også om, at godt 800 fuglekadavere havde ligget efterladt i et område på bedriften, nogle af dem var delvist i forrådnelse og lå en bunke, mens andre lå spredt.

- Det er et krav, at døde produktionsdyr skal bortskaffes via et godkendt forrådnelsesanlæg, og at de indtil da skal opbevares forsvarligt, så døde dyr ikke går i dem og risikerer at sprede smitte, sagde vidnet.

Afhøringen af dyrlægen fortsætter torsdag i næste uge. Der er sat fire dage af til sagen, men det er for lidt ifølge specialanklager Ulrik Panduro for lidt - han vil have det sat op til seks dage.

Brødrene risikerer fængsel, bøde samt at få frataget retten til at eje, bruge, passe eller slagte dyr nogensinde igen. 

2. nov kl. 14:05

Dag 2 i retssagen mod Vorre-brødrene er slut

Vi lukker ned for livebloggen fra dag 2 i retssagen nu. På torsdag fortsætter sagen med videre afhøring af embedsdyrlægen fra Fødevarestyrelsen og afhøring af yderligere en dyrlæge.

TV MIDTVEST var også til stede på første dag i retssagen og livebloggede. Læs i artiklen herunder, hvad der kom frem der.

2. nov kl. 14:01

Sidste udtalelser for i dag

Mens de kigger på et billede, understreger embedsdyrlægen, at maskerne i nettet i indhegningerne mellem fasaner og gæs, er 'rigeligt store' til at de to arter potentielt kunne få fysisk kontakt.

Der er ikke flere spørgsmål til vidnet fra Fødevarestyrelsen for i dag - men afhøringen af hende fortsætter på torsdag i næste uge, hvor sagens næste retsmøde afholdes.

2. nov kl. 13:55

- Jo tættere de går, jo større risiko for smitte

Forsvareren for Per Vorre stiller spørgsmål til kvinden i vidneskranken. Blandt andet spørger han ind til reglerne for fugle i indhegninger.

- I den vilde natur ville der aldrig være så høj befolkningstæthed, så at sige. Jo tættere de går, jo større risiko er der for smitte, forklarer vidnet fra Fødevarestyrelsen.

- Hvis fugle befinder sig i udsætningsområder, så er det uden for jeres resort, er det ikke rigtigt?, spørger forsvareren.

- Jo, hvis fuglen er stand til at lette og flyve, siger vidnet.

- I møder 2500 gråænder i det her område. Vil du sige, at alle 2500 er en del af besætningen, eller kan der være vilde fugle i blandt?

- Det kan der selvfølgelig godt. Jeg finder det ekstremt usandsynligt, at hovedparten ville være vilde fugle, siger vidnet.

2. nov kl. 13:46

Svært at optælle halvrådne fuglekadavere

- Lavede I deciderede optællinger af fugle?, spørger forsvareren for Ole Vorre.

- Hvad angår de døde fugle er der tale om et skøn, fordi det ved nogle af dem var svært at afgøre om det var én fugl eller flere. Men de andre er talt op på en liste, svarer vidnet.