Dobbelt trafikdrab for retten: Chauffør kørte med defekt trailer

En sag om dobbelt uagtsomt manddrab skal mandag for retten. Ifølge anklageskriftet kørte chaufføren uden gyldigt kørekort og med en defekt autotrailer. Trailerens daværende ejer afviser defekt.

En chauffør er tiltalt for uagtsomt manddrab i en sag, der skal for retten i Viborg mandag. Ifølge anklageskriftet var autotraileren, der hoppede af og torpederede en modkørende bil, defekt. Desuden kørte chaufføren uden gyldigt kørekort til stor lastbil. 

Den tidligere indehaver af firmaet, der ejede traileren, afviser at traileren var defekt. 

- Der var ikke det galt, som bilinspektøren påstår. Den havde en vis alder, så der var lidt rust på. Men den havde afleveret 22 andre biler den dag uden problemer. Det er en forfærdelig sag for alle involverede, men det var et hændeligt uheld. Vi var ikke sådan et firma, hvor tingene ikke var i orden. Vi overholdt vores syn og så videre, siger Jesper Gregersen der var indehaver af firmaet Midttjysk Autolakering, der ejede traileren, dengang ulykken skete. 

Tiltalt for uagtsomt manddrab

- Den, som uagtsomt forvolder en andens død, straffes med bøde eller fængsel indtil 4 måneder eller under særligt skærpende omstændigheder med fængsel indtil 8 år. Er forholdet begået i forbindelse med spirituskørsel, overtrædelse af færdselslovens § 54, stk. 1 eller 2, eller særligt hensynsløs kørsel, anses dette som en særligt skærpende omstændighed.

Sådan står der i straffelovens paragraf 241 om uagtsomt manddrab. Det er den paragraf, som anklagemyndigheden nu har tiltalt en chauffør for efter en ulykke der tidligere på året kostede to brødre livet.  

Den 28. juli omkom to brødre i ulykken. Chaufføren havde på sin lastbil en autotrailer med en bil på ladet. På hovedvej 13 hoppede traileren af bilen og kørte ind i en modkørende bil med tre personer i. 

Udover de to dræbte brødre på henholdsvis 53 og 61 år var også en kvinde i bilen. Kvinden overlevede ulykken.

Siden er ulykken blevet efterforsket af politiets teknikere. Ifølge anklageskriftet var autotraileren defekt. 

- idet påhængsvognens driftsbremse i højre siden var virkningsløs og delvis virkningsløs i venstre side, koblingsanordningens udløserhåndtag kunne ikke fastholdes i låst/sikret position, ligesom den var delvis rustet sammen i delvist låst/åben position, hvilket bevirkede, at påhængsvognen løsrev sig fra lastbilen og fortsatte over i modsatte kørebanehalvdel, står der i anklageskriftet.

Derudover er chaufføren også sigtet for ikke at have spændt bilen på autotrailerens lad godt nok fast.

Den tiltale chauffør havde heller ikke et gyldigt stort kørekort, da ulykken skete. Ifølge anklageskriftet var det store kørekort udløbet allerede året før den 25. august. 
 

Forventer frifindelse 
Chaufføren kørte for firmaet Midtjysk Autolakering. Det var Jesper Gregersen, der var indehaver af firmaet, da ulykken fandt sted. Han er ikke selv tiltalt i sagen, da det er chaufførens ansvar, at materiellet er i orden. Jesper Gregersen fortæller, at han i dag har solgt firmaet videre - en handel der allerede var i gang, da ulykken skete - men, at han er meget forundret over, at politiet rejser sagen.   

- Jeg forventer 100%, at chaufføren bliver frikendt, siger Jesper Gregersen. 

Du bestrider altså politiets opfattelse af, at den var gal med traileren? 

- Ja, det gør jeg. Sådan nogle trailere bliver slidt, det gør de. Men der var ikke noget graverende galt med den trailer. Det mener både jeg og chaufføren. Den slags uheld sker. Falck tabte deres egen trailer på vej ud til ulykken. Så jeg synes, det bliver overdramatiseret, siger Jesper Gregersen. 

I følge politiet havde chaufføren ikke noget gyldigt stort kørekort på tidspunktet for ulykken. Vidste du det?  

- Nej, det vidste jeg ikke. Men det er en forglemmelse. Det var bare et stort kørekort, der skulle fornyes. Det havde han glemt. Det betyder jo ikke, at man ikke kan køre lastbil, siger Jesper Gregersen. 

Jesper Gregersen står som sagt ikke på politiets anklageskrift. Men han fortæller, at han vil bakke sin chauffør op under sagen. 

- Det er en voldsom og forfærdelig sag for alle indblandede, og jeg synes alle har fået straf nok, siger Jesper Gregersen.   


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien 112.