Byggeriuddannelser boomer trods corona

I en tid hvor al undervisning foregår online har Mercantecs bygge –og anlægsafdeling, Byggetek, har fået et rekordstort antal nye elever

2:19
Byggeuddannelserne er blevet et hit på mange af landsdelens erhvervsskoler. Især tømrerfaget trækker.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Mercantecs bygge –og anlægsafdeling i Viborg står i øjeblikket i en speciel situation. Et nyt kuld elever er for kort tid siden begyndt på den bygge –og anlægsfaglige afdeling Byggetek. 

Netop nu, hvor al undervisning foregår online, er årgangen større end nogensinde. 

Faktisk er der netop begyndt 37 procent flere elever på Byggetek end sidste år. Mercantec havde regnet med omkring 70 nye elever, og det nye hold er på 110 elever. 

- Det er rekorden. Vi har set en stigning i løbet af de sidste år, men i år er absolut et rigtig godt år, så det er vi meget glade for og stolte af, siger Steffen Bjerregård Holm, der er Uddannelseschef på Mercantec. 

Den allerstørste fremgang er sket på tømreruddannelsen, hvor der er optaget dobbelt så mange nye elever end sidste år.

Positiv omtale og masser af gang i byggeriet

Hvorfor søgningen på uddannelserne, der måske er sværest at tage via fjernundervisning, netop buldrer derudaf i en tid, hvor al undervisning foregår derhjemme, er ikke helt enkelt at svare på. 

- Vi spørger også os selv hvorfor, og det er vi jo nysgerrige på. Vi er i gang med at spørge eleverne, hvorfor de har valgt at gå i gang med en håndværks-uddannelse, men vi kunne have nogle ideer om det, siger Steffen Bjerregård Holm. 

Uddannelsesleder Steffen Bjerregård Holm glæder sig over mange nye elever på håndværksuddannelserne.
Uddannelsesleder Steffen Bjerregård Holm glæder sig over mange nye elever på håndværksuddannelserne.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

- Vi tror, at det handler lidt om en positiv italesættelse af erhvervsuddannelserne igennem lang tid. Vi tror også, at det kunne handle om det, at man i medieoverfladen har beskæftiget sig med renovering af bygninger. Der er tendens til, at når man viser meget på tv, er det også uddannelser, der bliver søgt, siger han.  

- Endelig kan man jo sige, at selv om der har været corona, så har der været gode takter i byggebranchen og det tror vi altså også er en faktor.

Brug for flere håndværkere

Der er masser at lave. De fleste steder i byggeriet lyder meldingen, at der er fuld damp på kedlerne. 

Derfor glæder det også tømmermester, Casper Bak fra Jebjerg. 

- Det er jo dejligt, for branchen har i en årrække manglet folk generelt. Så det er supergodt for vores erhverv, at flere begynder at søge ind som tømrer

- Generelt mangler vi svende. Igennem en årrække har vi godt kunnet bruge flere hænder, og så kræver det noget af virksomhederne, at vi får uddannet nogle unge mennesker for at få de her flere hænder.

Ifølge Casper Bak ligger manglen på svende og lærlinge en dæmper på væksten i byggefagene. 

- Vi er nødt til at sige nej til projekter i perioder. Vi kunne godt tænke os at lave nogle flere projekter end vi gør, men vi er begrænsede af de folk vi har, siger Caper Bak. 

Tilbage til værktøjet

Uddannelseschefen hos Mercantec lægger ikke skjul på, at han håber at coronarestriktionerne bliver lempet efter 28. februar, så elever og undervisere igen får mulighed for at mødes i virkeligheden.

- Det her er naturligvis ikke en ønskesituation for nogen og især ikke praktisk orienterede uddannelser. Men heldigvis er tilbagemeldingerne altovervejende positive, og vi forsøger at blive ved med at formidle håb, siger han og fortsætter.

- Vores tilgang til situationen er, at hvis vi hjælper hinanden og gør en fælles indsats, er der lys forude. Vi arbejder meget med at bevare vores elevers motivation, så de holder fast, og det er jeg sikker på lykkes.