Borgere frygter øget hastighed på 90 km/t

Naboerne til hovedvej 13 ved Tjele kritiserer Vejdirektoratets beslutning om at hæve hastighedsgrænsen til 90 km/t.

I 20 år har Heidi Andersen boet lige op af hovedvej 13 ved Tjele nordøst for Viborg. Her er fartgrænsen lige nu 80 km/t, men til sommer hæves hastigheden til 90 km/t på 18 kilometer af strækningen. 

- Jeg synes, det er utroligt. Det er lavet af folk, som ikke kører her til dagligt, siger hun. 

Heidi Andersen er aldrig selv kommet til skade på strækningen, men har alligevel oplevet adskillige alvorlige ulykker helt tæt på.

- En kilometer længere nede en dødsulykke og så en invaliderende ulykke også. Det synes jeg er nok til at tænke, at det er måske ikke her, man skal hæve farten, mener Heidi Andersen. 

Naboerne lidt længere nede ad hovedvej 13 er enige.

- Der er ikke ordentligt udsyn og sving og bakker. Lav det et sted, hvor der er mere fladt, siger Lisette Kristiansen. 

Lisette Kristiansen og hendes mand er nogle af de naboer til hovedvej 13, der kritiserer, at hastigheden på dele af hovedvej 13 sættes op. 
Lisette Kristiansen og hendes mand er nogle af de naboer til hovedvej 13, der kritiserer, at hastigheden på dele af hovedvej 13 sættes op. 
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Går ikke ud over antallet af uheld

Det er Vejdirektoratet, der har vurderet, at en strækning på 18 kilometer af hovedvej 13 er egnet til at sætte hastigheden op.

- Såfremt man sikkerhedsforbereder vejene kan man hæve hastigheden, uden at det går ud over uheldsbilledet, konstaterer Ivar Sande, der er afdelingsleder i Vejdirektoratet.

Det betyder, at inden de nye skilte og farten kommer op, skal vejen gøres klar med rumleriller og ekstra autoværn. Strækningen er en del af i alt 150 kilometer landevej fordelt på 15 strækninger rundt landet, hvor der snart kan trædes lidt hårdere på speederen. 

I Tjele frygter naboerne flere uheld.

- Det er kun et spørgsmål om tid, før der sker noget alvorligt, siger Lisette Kristiansen.

På hovedvej 13 kører der 10.000 biler i døgnet. Målinger fra politiet viser, at syv ud af ti biler allerede kører for stærkt i dag.

 

Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Trafik.