Affald skal sorteres i 10 kategorier: - Jeg er bange for, at vi taber borgerne nu

Flere kommuner er skeptiske over for, at husholdningsaffald nu skal sorteres i hele 10 forskellige kategorier.

Jarl Gorridsen er bange for, at borgerne bliver tabt, når de nye regler om affaldssortering træder i kraft den 1. juli 2021.
Jarl Gorridsen er bange for, at borgerne bliver tabt, når de nye regler om affaldssortering træder i kraft den 1. juli 2021.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Om et år skal alle borgere til at sortere deres affald endnu mere, end de fleste gør nu.

Et bredt flertal i Folketinget har bestemt, at affaldet skal sorteres i 10 forskellige rum, så et almindeligt parcelhus får op til fire skraldespande.

I Silkeborg Kommune sorterer borgerne allerede deres affald i flere forskellige kategorier.

- Det næste skridt skal give mening, ellers taber vi borgerne, og det er jeg bange for vi gør. Jeg tror, det bliver svært, og jeg tror, man skal tænke sig om, før man tvinger borgerne til at sorterer sådan her, siger Jarl Gorridsen (V), der er formand for Silkeborg Forsyning.

Fra den 1. juli 2021 skal eksempelvis madaffald, papir, mad- og drikkekartoner, plastic, metal og glas sorteres i forskellige rum i skraldespandene. Det bekymrer en af kommunens borgere.

- Det er ikke fordi, jeg ikke vil sortere det, men jeg har bare ikke plads inde under køkkenvasken til alle de her forskellige enheder, siger Louis Tjell, der bor i Ans.

2:36
Nu skal vi til at sortere affaldet i 10 forskellige kategorier. Kommunerne er skeptiske.

Det går for hurtigt

Også i Viborg Kommune er de utilfredse med den nye affaldssortering.

- Hvis der skal ud og køre tre eller fire lastbiler rundt for at tømme vores skrald, så går det jo op i hat og briller, for så er det ikke en besparelse – hverken økonomisk eller for miljøet, siger den konservative Torsten Nielsen, der er formand for Klima og Miljøudvalget i Viborg Kommune.

Han mener, at ændringerne i affaldssorteringen går for hurtigt. Men det mener SF’s klimaordfører ikke:

-  Selvfølgelig kommer det til at kræve noget og at alle tager fat. Vi sorterer ikke for vores blå øjnes skyld, men for at sikre klimaet og miljøet. Og det er sådan, at i dag så er den bedste vej til at kunne bruge affaldet efterfølgende, at vi sorterer ved kilden; altså ude ved spandene, siger Signe Munk.

I dag er reglerne forskellige fra kommune til kommune, men når den nye lov træder i kraft, bliver affaldssorteringen ens over hele landet.

2:36
Nu skal vi til at sortere affaldet i 10 forskellige kategorier. Kommunerne er skeptiske.