Årets landsby er ...Sparkær!

Sparkær løber med sejren som Årets Landsby. Den lille by bliver hædret for at komme af med naturgassen og gøre det nemmere at tage toget.

Talsmand for udviklingsgruppen i Sparkær Jan Kirsch Pedersen kan fejre sejren og de medfølgende 50.000 kroner.
Talsmand for udviklingsgruppen i Sparkær Jan Kirsch Pedersen kan fejre sejren og de medfølgende 50.000 kroner.
Foto: Sine Bach Jakobsen, TV MIDTVEST

- Vi er superglade i dag, siger Jan Kirsch Pedersen. 

- Det er næsten uvirkeligt og vi har svært ved at få armene ned.

Han er talsmand for udviklingsgruppen i Sparkær, og har netop fået besked om, at hans by har vundet prisen som Årets Landsby 2023.

Det er Landdistrikternes Fællesråd, Landsforeningen Landsbyerne i Danmark og Forenet Kredit, der står bag kåringen.

I år hædrer prisen landsbyer, der har gjort en særlig indsats under energikrisen. 

Her har Sparkær udmærket sig ved arbejdet med at udskifte naturgas med fjernvarme. Og så betyder et nyetableret trinbræt på jernbanestrækningen mellem Skive og Viborg, at byens borgere nu kan pendle med tog i stedet for at starte diesel-bilerne op.

- Der er ingen tvivl om, at byens nye trinbræt har en kæmpe betydning. Flere familier har solgt bil nummer to. Nu kan det lade sig gøre at køre med offentlig transport til Viborg eller Skive om aftenen. Det var umuligt før, for der kører ingen busser efter kl. 17, siger Jan Kirsch Pedersen.

Sparkær vandt foran Borris i Ringkøbing-Skjern Kommune og Bolderslev nær Aabenraa. 

I søndags havde både Borris og Sparkær besøg af dommerkomiteen bag Årets Landsby. Og der fortalt formanden for komiteen, hvad hun lagde vægt på.

- Vi kigger blandt andet på gruppen bag ansøgningen. Det er utroligt vigtigt, at man skal have mange med, hvis man vil noget for alvor. Og så kigger vi på de løsninger og aktiviteter, at de er lavet på frivillighed, fællesskab og nytænkning, så andre landsbyer kan føle sig inspirerede og måske endda kopiere nogle af alle de gode ideer, sagde formanden for komitéen, Helene Simoni Thorup, til TV MIDTVEST. 

Jan Kirsch Pedersen håber også, det vil lykkes Sparkær at inspirere andre.

- Vi håber, at titlen som Årets Landsby på sigt kan trække flere beboere til Sparkær, siger han.

Landsbyprisen blev oprettet i 1995 og uddeles i år for 27. gang. Med sejren følger en kontant belønning på 50.000 kroner, og der holdes kåringsfest den 23. september.