Vesthimmerland Kommune: Aflivning af mink vil få konsekvenser

I alt 47 farme i landsdelen skal have aflivet deres mink, og det kan komme til at sætte spor både i minkbranchen og følge erhverv.

Borgmesteren i Vesthimmerland Kommune vil have lavet om på reglerne, så man ikke afliver de raske mink, der er indenfor sikkerhedszonen på 7,8 kilometer.

- Hvis man slår raske dyr ned, så er der ingen avlsdyr at fortsætte med, når vi kommer ud på den anden side af coronakrisen, og det er den frygt, jeg har. De dyr der findes andre steder i Europa, som vi eventuelt kunne importere, de vil have nogle sygdomme, som vi ikke har i Danmark i dag. Derfor tror jeg simpelthen ikke på, at vi har en industri efter corona, hvis vi ikke gør noget andet nu, siger Per Bach Laursen, der er Borgmester i Kommunen.

Der er kun fem farme, der er ramt af smitte. To i bording, to i Videbæk og en enkelt i Ringkøbing.

Men på grund af den sikkerhedszone regering og fødevarer styrelsen har lavet, bliver yderligere 42 farme berørt, og som det ser ud nu, skal der aflives 670.00 mink bare i Midt- og Vestjylland.

Brev til ministeren

Vesthimmerlands Kommune har sendt et brev til Mogens Jensen, der er fødevareminister, i håbet om at de kan få ændret reglerne, så der ikke længere skal aflives raske mink.

- Vi kan ikke tåle at miste så meget som en arbejdsplads. Vi er en kommune, hvor der ikke er tilstrømning af nye arbejdspladser, så vores strategi er, at vi holder på dem, vi har. Vi tør ikke at lade denne situation stå ubemærket hen, fortæller borgmesteren.

Han håber, at brevet vil resultere i, at ministeren allerede i morgen tager fat i branchen og får en ordentlig aftale om kompensationer, og hvordan man sikre besætningerne, så der er avlsdyr til fremtiden.

I Vesthimmerlands Kommune er man bekymrede for konsekvenserne, hvis minkbranchen bukker under for Covid-19.

Læs flere artikler fra Vesthimmerland eller i kategorien Erhverv.