Justitsmord at forfølge Solhaven

Ekspert kalder det justitsmord, at sagen mod det nu konkursramte opholdssted Solhaven overhovedet blev ført.

Gennem fire år er 12 ansatte fra opholdsstedet Solhaven i Vesthimmerlands Kommune blevet haglet igennem af politi og domstole med anklager om 75 tilfælde af overgreb som halsgreb, knytnæveslag og spark.

Opmærksomheden omkring retssagen førte til, at opholdsstedet i Farsø gik konkurs og et par hundrede arbejdspladser gik tabt. Men i januar blev alle pure frifundet.

Politiken har nu undersøgt nogle af de beretninger om krænkelser, der startede sagen. Her fremgår det, at de unges hjemkommuner dengang vurderede, at deres unge havde udbytte af opholdet.

Uenighed om udbytte

Børnerådet var med til at tænde den oprindelige kritik i 2011 efter samtaler med to unge. Rådet sendte en underretning til Vesthimmerlands Kommune om unødig vold. Men den ene drengs hjemkommune konstaterede bagefter, at drengen på Solhaven »for første gang har været i hurtig og positiv udvikling socialt og fagligt«.

Karin Kildedal er ekspert i anbringelse af børn og unge og lektor på Aalborg Universitet. Hun mener ikke, at sagen skulle være ført:

- Når man ser på konsekvenserne, kan man mene, at der er begået en slags justitsmord. De problemer, der måtte være, skulle have været klaret gennem kvalificeret pædagogisk tilsyn og samarbejde mellem tilsynsmyndighed og Solhaven.

Politianmelder vidner

Solhavens leder Søren Virenfeldt er træt af hele sagen.

- Den har kostet mig mit livsværk gennem 25 år, konstaterer han.

Han har nu politianmeldt 16 vidner, de fleste unge, for løgn i retten, og han har klaget til justitsminister Mette Frederiksen (S) over politiet og anklagemyndigheden samt henvendt sig til Folketingets Ombudsmand med en klage over Vesthimmerlands Kommune.

Borgmester i Vesthimmerlands Kommune Knud Kristensen (K) mener, at politiets arbejde har været useriøst, og han er ligeledes ked af sagen.

- At bruge fire år på at efterforske, og sagen så løber helt ud i sandet, mens Solhaven falder fra hinanden, er useriøst. Det burde have været afklaret langt hurtigere. Det er sgu frustrerende, siger han til avisen.


Læs flere artikler fra Vesthimmerland eller i kategorien Samfund.