Indsatsleder om kæmpebrand på møbelfabrik: - Stor del af produktionsdelen er brændt ned

Den mere end 100 år gamle møbelfabrik Getama er voldsomt medtaget efter en brand, som opstod natten til fredag.

Sådan så det ud natten til fredag på møbelvirksomheden Getama i Gedsted. Video: TV 2 Nord.

Brandvæsnet har nu fået kontrol over den voldsomme brand, som har hærget på møbelfabrikken Getama i Gedsted i Vesthimmerland siden natten til fredag. Det betyder, at beredskabet så småt er ved at have dannet sig et overblik, og her et halvt døgn efter lyder konstateringen, at fabrikken har taget voldsomt skade.

- Der er en bygning, der er totalskadet, og en stor del af produktionsdelen er brændt ned. Det samme gør sig gældende for administrationsbygningen, fortæller Per Hansen, der er indsatsleder hos Nordjyllands Beredskab.

Getama har i årevis produceret Wegner- og andre designmøbler, og derfor er møbler til mange millioner gået tabt i ilden.

Virksomheden blev grundlagt i 1899, og siden 1960´erne har den haft hjemme på Holmmarksvej i Gedsted.

Brand i getama
Foto: TV 2 Nord
Brand i getama
Foto: TV 2 Nord
Brand i getama
Foto: TV 2 Nord


Besværlig slukningsarbejde

Politi og brandvæsen har været massivt til stede siden klokken 03.40, hvor alarmen løb ind, og selvom branden er under kontrol nu, så volder efterslukningsarbejdet stadig beredskabet udfordringer.

- Udfordringen består i, at bygningen er noget ustabil, så vi kan ikke forsvare at gå ind i selve bygningen. Det er derfor, vi slukker udefra og skyder vand ind, men det besværliggør det selvfølgelig en del, at vi ikke kan gå ind, lyder det fra Per Hansen.

Brandvæsnet forventer at være til stede ved Getama det meste af aftenen, og her består opgaven i at slukke de sidste brandlommer. For politiets vedkommende er opgaven ved møbelfabrikken heller ikke afsluttet.

- Vi kender ikke brandårsagen, og derfor kommer vi til at have noget bevogtning på herude, indtil vores teknikere kan fastlægge brandårsagen, oplyser Christian Jørgensen, der er indsatsleder hos Nordjyllands Politi.