Støjberg rystet over ministersvar: - Der er et eller andet rivravruskende galt

To ministre blev fredag kaldt i samråd om en narkosag fra Kærshovedgård, hvor der blev fundet kilovis af hårde stoffer i en skov og beslaglagt 700.000 kroner i kontanter, og som førte til, at fem beboere fra udrejsecentret blev varetægtsfængslet.

5:10
For lidt under et år siden blev fem beboere varetægtsfængslet, uden det blev meldt ud til offentligheden. Otte måneder senere kunne TV MIDTVEST afsløre det, politikerne nu betegner som en narkoring på Kærshovedgård.
Foto: Sebastian Engelberth Hansen, TV MIDTVEST

Det var en mildest talt uimponeret Inger Støjberg (DD), der fredag trådte ud fra et samråd med udrejsecentret Kærshovedgård i centrum.

- Jeg synes ærligt talt ikke, jeg fik svar på noget som helst i dag. Og det værste ved det er jo, at vi har nogle naboer til Kærshovedgård, som ikke kan være tjent med den her situation, siger Danmarksdemokraternes formand lige efter samrådet.

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) og udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) var blevet bedt om at redegøre for, ”hvordan en narkoring kan opstå på Udrejsecenter Kærshovedgård”, og hvad de vil gøre for at forhindre noget lignende i fremtiden.

- Der er jo et eller andet rivravruskende galt, lød det fra Inger Støjberg i salen ved samrådet. Og partifællen Dennis Flydtkjær stemte i.

- Det er en hel landsdel, der bliver hærget af det her, sagde han.

I august kunne TV MIDTVEST fortælle, at der på udrejsecenteret og i en skov ved Ikast blev fundet massive mængder særligt farlig narkotika, blandt andet kokain og heroin samt en stor portion piller. Og så blev der beslaglagt mere end 700.000 kroner.

For lidt under et år siden blev fem beboere varetægtsfængslet, uden det blev meldt ud til offentligheden. Otte måneder senere kunne TV MIDTVEST afsløre det, politikerne i dag betegner som en narkoring på Kærshovedgård.

Og netop den manglende oplysning om situationen har Inger Støjberg svært ved at forstå.

- Hvorfor i alverden er det TV MIDTVEST, der skal afsløre det her? Og hvordan ville ministeren selv have det med at være nabo til Kærshovedgård, og at det så er en regional TV 2-station, der skal afsløre, hvor galt det er fat, spurgte Inger Støjberg henvendt til justitsministeren i samrådet.

Manglede konkrete tiltag

Både Danmarksdemokraterne, Dansk Folkeparti og konservative havde spørgsmål og kommentarer til de to ministre i salen. Dennis Flydtkjær gjorde det blandt andet klart, at han savnede at høre, hvad ministrene ville tage af konkrete initiativer.

- Er det udvidet visitation af beboerne? Er det flere ransagninger? Kommer der mere bemanding? Der er ingenting konkret fra regeringen om, hvad man vil gøre for at sikre trygheden for det her område, spurgte danmarksdemokraten.

Også Inger Støjberg savnede konkrete initiativer.

- Jeg synes, der var en underlig passivitet fra justitsministerens side på det her. Han burde i dag have sagt: ”vi sætter ind med mere kontrol, med narkohunde, mere politi, bedre overvågning.” Men det gjorde han ikke – det eneste, han sagde, var, at han syntes, det var noget fint politiarbejde. Det kan naboerne jo ikke bruge til noget som helst, for sagen er jo, at så sker der kriminalitet. Vi skal jo standse det i stedet for, sagde Inger Støjberg lige efter mødet.

Minister erkender problemer

Udlændinge- og integrationsminsiter Kaare Dybvad (S) erkendte, at der er udfordringer med udrejsecentret.

- Der er desværre alt for mange af dem, der bor på Kærshovedgård, der laver kriminalitet, og derfor mener vi også fra regeringens side, at den eneste løsning er at sørge for, at dem der bor der, de vender hjem til der, hvor de kommer fra, og hvor de hører til, for de har ikke lov til at være her.

Hvad vil så konkret gøre?

- Vi vil sørge for, at der er den vigtige kontrol, vi vil sørge for, at der bliver slået ned på dem som laver kriminalitet og sørge for, at dem, der bor på Kærshovedgård, vender hjem til de lande, hvor de hører til. Det er den eneste langsigtede løsning på det her problem.

Inger Støjberg var ikke imponeret over ministerens svar. Hun sluttede samrådet af med at sige, at ministrene nok godt kan forvente at blive indkaldt til endnu et samråd.

- Medmindre, der kommer et rigtig godt svar på det her, vil jeg næsten love ministrene, at man får lejlighed til at sige noget mere omkring Kærshovedgård. Så kan man gå og glæde sig til det i weekenden, sagde Inger Støjberg afslutningsvis.