Naturattraktion er for populær: - Der er ikke så meget som en hare tilbage

En naturattraktion i Favrskov Kommune har tiltrukket så mange besøgende, at naturen har lidt under det.

Høj Stene ligger i et smukt område ved Vejerslev nær Gudenåen.
Høj Stene ligger i et smukt område ved Vejerslev nær Gudenåen.
Foto: Favrskov Kommune

Skibssætningen Høj Stene tæt på Gudenåen har vist sig som så populært en turistattraktion, at Favrskov Kommune nu har set sig nødsaget til at lukke den ene adgangsvej til naturområdet.

Høj Stene er et genfundet gravmonument, som er formet som et skib, også kaldet en skibssætning. Det er blevet rekonstrueret af Moesgaard Museum på jord, der er ejet Ormstrup Gods.

Stedet har vist sig som en populær turistattraktion, hvor der alene i påsken var cirka 2500 besøgende. Det har overrasket Dennis Jensen, der er Natur- og Miljøchef i Favrskov Kommune.

- Det er noget, der kom bag på mig, men det er også noget, vi er stolte af. Men at det skulle være så spændende over så lang tid havde jeg ikke regnet med, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Besøgende giver problemer

De mange besøgende har dog også haft en negativ effekt på naturområdet, der har lidt under de mange mennesker, der har været i området.

- Det er en udfordring, at så mange færdes i naturen. Godset sagde, at der ikke var så meget som en hare tilbage. Der har været for stort et tryk, siger Dennis Jensen.

Konsekvensen af de mange besøgende bliver, at Favrskov Kommune lukker den ene af to adgangsveje til Høj Stene. Det vil nu ikke længere være muligt at tilgå stedet via Borrevej.

Dennis Jensen håber, at ændringen kan være med til at give naturen lidt mere ro.

- Vi vil gerne give vildtet mere fred. Og så er det ikke altid, at vores gæster kan efterlade naturen, i samme stand som de modtog den. Så vi stiller flere skraldespande op til den ene indgang nu og håber, at det kan hjælpe, siger han og fortsætter:

- Vi skulle lige tænke os om. Så det stadig kan være populært, men hvor vi respekterer det at færdes i naturen.

2:27
SE OGSÅ - indslag om Høj Stene fra oktober 2020.

Animation om Høj Stene fra Moesgaard Museum - via YouTube.