En mors mareridt: Han troede, han var udødelig

En sen sommeraften i 2019 mistede Aleksandra Miletic sin 19-årige søn. Veljko Djuric og en kammerat blev fundet livløse i gæsteværelset hos en ven. Begge døde af en overdosis af receptpligtigt medicin.

Veljko Djuric blev 19 år gammel.
Veljko Djuric blev 19 år gammel.

Det er nu mere end halvandet år siden, Aleksandra Miletic mistede sin søn. Endnu er ingen dømt for at have solgt det receptpligtige præparat til den unge mand, og moren savner en afslutning på sagen.

Hun fortæller nu sin historie i håb om, at hun kan nå ud til unge og advare dem mod at eksperimentere med medicinen som et rusmiddel. For selv om præparaterne bruges i sundhedsvæsnet og måske derfor kan virke mere harmløse, kan de være livsfarlige i hænderne på de forkerte.

Aleksandra Miletic var gået i seng. Men hun var endnu ikke faldet i søvn, da hendes 19-årige søn, Veljko Djuric, ringede. Han manglede lige 70 kroner til lidt mad fra McDonald's. Pengene blev overført, og Aleksandra Miletic kunne lukke øjnene og falde i søvn.

Hvad hun ikke vidste var, at det var den sidste kontakt, hun havde med sin søn. Den altid glade dreng med det positive sind, der kort forinden var blevet student fra HHX i Silkeborg og nu drømte om at rejse til USA.

For selvom alt virkede normalt den fredag aften i juli 2019, var det en ny virkelighed, der slog moren fra Silkeborg fuldstændig omkuld dagen efter.

Cirka en måned inden, Veljko Djuric blev fundet død, blev han student fra HHX College 360 i Silkeborg. Her ses den nybagte student sammen med sin mor.
Cirka en måned inden, Veljko Djuric blev fundet død, blev han student fra HHX College 360 i Silkeborg. Her ses den nybagte student sammen med sin mor.
Foto: Privat

I løbet af lørdagen begyndte bekymringerne at brede sig i hende. Hun kunne ikke få fat i Veljko Djuric. Når hun ringede til ham, mødte hun hans telefonsvarer.

Som dagen skred frem, fulgte den stigende bekymring med. Derfor begyndte hun at køre rundt i Silkeborg for at se, om hun kunne finde ham hos venner og bekendte. På sin rundtur var hun forbi, hvor vennen boede. Men der var mørkt og ingen lys. Hun kørte videre.

Senere vendte hun dog tilbage til samme adresse. Og det var her, hun fik beskeden, der ændrede hendes liv for altid.

19-årige Veljko Djuric og den et år ældre ven var fundet livløse. Døde af en overdosis morfin, som ifølge politiet formentlig er det receptpligtige præparat Doltard – stærke smertestillende piller, såkaldte opioider.

Opioider bruges i sundhedsvæsnet til at smertelindre alt fra en brækket arm til vedvarende smerter hos en kræftpatient.

- Veljko troede, han var udødelig. Han var ikke bange for noget. Jeg tror, de fleste unge har det på den måde, siger Aleksandra Miletic, der medvirker i TV2 ØSTJYLLANDS dokumentar om opioider. Den kan du se her.

- Jeg gør det her for at advare unge mennesker mod, at de ikke skal lege med sådan noget. Det kan ende så galt, ligesom med Veljko.

Opioider kan være livsfarlige, når de tages ukontrolleret som et rusmiddel af personer uden viden om, hvor meget de kan tåle.

- Der skal ikke ret meget til, når man ikke er vant til opioider, før man risikerer at dø af det, siger Eva Aggerholm Sædder, ledende overlæge på Klinisk Farmakologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital. 

Falder i søvn og dør

Eva Aggerholm Sædder forklarer, at opioider sænker ens bevidsthed og kan medføre, at man falder i søvn og simpelthen stopper med at trække vejret.

- Det er fint nok, hvis man skal opereres på et hospital, hvor der er nogen, der kan hjælpe en med at trække vejret. Men det er ikke hensigtsmæssigt, hvis man er alene eller sammen med nogen, der er i samme situation. Så dør man af det, siger Eva Aggerholm Sædder.

Aleksandra Miletic er den dag i dag fortsat forundret over den voldsomme styrke, receptpligtigt medicin kan have.

- Jeg tænker stadigvæk i dag, at jeg aldrig kommer til at forstå, at receptpligtigt medicin kan slå en ihjel. Det kommer jeg aldrig til at forstå.

Og det tror hun heller ikke, at hendes søn var klar over. Netop fordi det er et præparat, der normalt bruges i sundhedsvæsnet.

Ifølge politiet er det præparatet her, Doltard, som slog de to unge mænd ihjel.
Ifølge politiet er det præparatet her, Doltard, som slog de to unge mænd ihjel.
Foto: TV 2 ØSTJYTLLAND

Nemt at købe illegalt

Den stærke smertestillende medicin er nem at få fat i på det illegale marked. Faktisk er det nemmere end nogensinde, fortæller Morten Lykke Hørup, der er konsulent ved Rusmiddelcenter Silkeborg.

- Man kan købe de her piller på nettet og få dem tilsendt til sin adresse, eller man kan tage sin telefon og skrive en sms, så kommer der en bil kørende med stoffer og holder lige foran ens hoveddør. Det har aldrig været nemmere. Og det er rigtig svært for politiet at trevle det op, for de kører rundt med få stoffer og skifter numre. Det er virkelig svært at komme til livs, siger Morten Lykke Hørup.

Ingen er dømt i sagen

Endnu er ingen personer dømt for at have solgt den medicin, der tog livet af Veljko Djuric og vennen i sommeren 2019.

Og det efterlader Aleksandra Miletic i stor fortvivlelse. Hun ved godt, at sønnen selv bærer et ansvar, men hun undrer sig over politiets ageren.

- Det er forfærdeligt, at det (opioider, red.) er så udbredt. Og politiet gør ikke noget ved det. Det er min oplevelse. De gør intet for at forhindre det, siger Aleksandra Miletic.

Hun mener selv at have kendskab til, hvem der har solgt medicinen til sønnen. Viden, politiet har fået, men som altså ikke har ført til, at nogen er blevet dømt. 

Hos Midt- og Vestjyllands Politi kan politiinspektør Hans Roost ikke genkende Aleksandra Miletics kritik:

- Jeg kan ikke komme konkret ind på sagen. Men generelt, når vi har de her alvorlige sager, bliver der iværksat alt det, vi kan, lige fra gerningsstedsundersøgelse, kriminalteknikere og ransagninger, siger Hans Roost.

Han forklarer, at politiet ikke har kunnet løfte bevisbyrden mod nogen i sagen, men at der er lavet et stort stykke arbejde i forsøget på at opklare den.

- Alle de henvendelser, vi har fået i den her sag, er også fulgt til dørs. Jeg kan garantere for, at især i sådanne sager – men også i andre, når vi får tips – så rykker vi på dem med det samme, siger Hans Roost.

Veljkos lillebror har et billede af sin storebror hængende over sin seng for at mindes ham.
Veljkos lillebror har et billede af sin storebror hængende over sin seng for at mindes ham.
Foto: TV2 ØSTJYLLAND

Aleksandra Miletic får aldrig sin søn tilbage, og hendes liv bliver aldrig det samme. Men hun håber, at hun ved at fortælle om sønnens dødsfald kan gøre opmærksom på faren ved opioiderne og nå ud til de unge, der måske flirter med stoffer.

- De skal tage afstand fra receptpligtig medicin og hårde stoffer. Det er er jo farligt, man kan jo se, hvad der er sket med min søn. Der er mange måder at feste på - også uden medicin og hårde stoffer.

Herunder kan du se TV2 ØSTJYLLANDS dokumentar om opioider, hvor Aleksandra Miletic også fortæller om hendes store tab.