Usædvanlig politisk gruppering vil bevare helikopter i Skive

Med en ny akutlægehelikopter på vej er der uenighed om, hvor de nuværende helikoptere skal have base.

Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

I samarbejde med TV2 Nord

Akutlægehelikopteren i Skive skal blive stående, og den nye skal stå i Sindal.

Sådan lyder forslaget fra en noget umage politisk konstellation i Region Nordjylland, der består af Enhedslisten, Dansk Folkeparti og løsgængeren Thomas Hav.

De tre nuværende helikoptere har base i Skive, Billund og Ringsted, men med en fjerde helikopter på vej, er der lagt op til en anderledes geografisk fordeling. Men det er konstellationen i Region Nordjylland ikke meget for.

- Vores forslag vil spare det offentlige for udgifter på cirka 20 milliarder kroner i forhold til forslaget fra Danske Regioner, uden at det har væsentlige konsekvenser for dækningen af borgerne. Snarere tværtimod, lyder det fra Dansk Folkepartis Erik Høgh-Sørensen i Region Nordjylland.

I anbefalingen fra Danske Regioner er der lagt op til, at Danmarks fjerde akutlægehelikopter skal placeres i Jammerbugt, helikopterbasen i Skive skal flyttes til Herning, og helikopterbasen i Billund skal flyttes til Assens. Men det forslag vil Enhedslisten, DF og Thomas Hav altså ikke være med til at realisere.

Spar penge - og indsæt akutlægebiler

- Akutlægehelikopteren i Skive bør ikke flyttes. Den er vigtig og betryggende for borgere i Thy, Mors, Jammerbugt og Himmerland såvel som Region Midtjyllands borgere, lyder det i det nye forslag, som også nævner en ny type helikopter som en mulighed. 

- For at overholde EU's udbudskrav og kravene i finanslov 2018 bedes Folketinget vurdere tilbuddet fra Scandinavian AirAmbulance om inden for tre måneder at indsætte en helikopter af typen EC 135 med base i Sindal Lufthavns allerede eksisterende anlæg. Tilbuddet indebærer, at en ny akuthelikopter kan aktiveres senest fire måneder før pt. planlagt af Danske Regioner og med en årlig driftsbesparelse på 2,5 - 3 millioner kroner, lyder det videre i forslaget.

Pengene spares blandt andet ved at anlægge helikopterbasen i Sindal Lufthavn og bevare de nuværende baser i Skive og Billund. Penge, der så vil kunne bruges et andet sted - for eksempel på flere akutlægebiler, skriver DF's Erik Høgh-Sørensen.

 

I samarbejde med TV2 Nord