Partier slår vindmøllebremserne i på Mors

Socialdemokratiet og Demokratisk Balance på Mors stiller sig på tværs af den vindmølleplan, Morsø Kommune er ved udarbejde.

I samarbejde med TV2 Nord

Der er kun plads til en håndfuld nye vindmøller, hvis nogle overhovedet. Sådan lyder meldingen fra Socialdemokratiet og Demokratisk Balance på Mors.

Ordene falder oven i den hede debat, der har været i gang længe, om den nye vindmølleplan, som lige nu er under udarbejdelse i Morsø Kommune. Borgerne har markeret sig med masser af læserbreve, henvendelser til politikerne og nu også to debatmøder i Sejerslev og Karby. Det skriver Limfjordupdate.dk.

– Mors er en tætbefolket ø, og selvom hovedparten af morsingboerne bor i byerne, så er vi stadig spredt ud over et stort geografisk område. Det vil sige, at uanset hvor man vil placere vindmøller, så vil mange borgere blive påvirket af nye vindmøller, siger socialdemokratiske Jakob Kortbæk til Limfjordupdate.dk.

Derfor har Socialdemokraterne og Demokratisk Balance besluttet at træde på bremsen i vindmøllespørgsmålet.

– Både Demokratisk Balance og Socialdemokratiet har tidligt i processen meldt ud, at der højst er plads til en håndfuld nye møller, hvis der overhovedet er plads. Vi er som kommune forpligtet til at lave en ny vindmølleplan, men der er ingen der siger, at der dermed også skal flere nye vindmøller op, siger Jakob Kortbæk og Demokratisk Balances Poul Kristensen i en fælles udtalelse.

Skal der alligevel findes plads til vindmøller et sted på Mors, så vil de to partier stille en række krav, før det kan komme på tale at opføre noget som helst:

  • En udvidelse af afstandskravet fra mølle til beboelse ud fra en konkret vurdering af det projekt og de omgivelser, hvor møllerne tænkes opsat.
  • At 80 procent af de nye kilowatt, der sættes op, skal tilsvarende nedtages andre steder.
  • At de nedtagne møller skal findes på Mors, og at de skal nedtages i områder omkring landsbyer.

– Vi vælger at fremlægge disse krav med det i mente, at vi mener, at morsingboerne kommer før eventuelle vindmøller, og at det derfor er vindmøllerne, der må tilpasses i forhold til morsingboerne og ikke omvendt, lyder det fra de to partier.