Manglende råvarer og faldende priser giver millionunderskud hos Vildsund Blue

Mangel på råvarer, faldende salgspriser på eksportmarkederne samt nedlukningen af restauranterne i blandt andet Frankrig og Belgien betyder, at skaldyrsproducenten Vilsund Blue A/S på Mors får underskud i det seneste regnskabsår 2019/2020.

Resultatet for regnskabsåret 2019/2020 blev et underskud på 10,8 millioner kroner imod et overskud på 3,6 millioner kroner året før. Vilsund Blue A/S har dog en egenkapital på over 92 millioner kroner.

- Vi har haft problemer med at få nok råvarer til vores produktion. Det er et problem, vi håber fødevareminister, Rasmus Prehn, og fiskeriordførerne er klar til at kigge på, hvis vi fortsat skal have en rentabel produktion og eksport af skaldyr i Danmark, siger Søren Tjørnelund Mattesen, der er direktør hos Vilsund Blue A/S i en pressemeddelelse.

quoteNedlukningen har så givet overskud af varer på markedet, og det har været med til at sætte vores salgspriser under pres

Søren Tjørnelund Mattesen, direktør, Vildsund Blue.

Covid-19 sætter kraftigt aftryk

Herudover har Covid-19 også ramt Vilsund Blue, der eksporterer over 90 procent af produktionen til en række lande i Europa.

- Når restauranter lukker ned på vigtige markeder som for eksempel Frankrig, Belgien og de sydeuropæiske lande, er det noget, der kan mærkes på salget til grossistledet. Nedlukningen har så givet overskud af varer på markedet, og det har været med til at sætte vores salgspriser under pres, påpeger Søren Tjørnelund Mattesen.

Det er også baggrunden for, at Vilsund Blue A/S er blevet omstruktureret i efteråret 2020.

- Vi har desværre måttet tilpasse organisationen og måttet sige farvel til 15 årsværk i både produktionen og administrationen. Mange har været i virksomheden i rigtigt mange år. Det er trist, men nødvendigt, siger Søren Tjørnelund Mattesen.

Han påpeger, at omstruktureringerne først vil slå igennem i regnskabsåret 2020/2021.

Fortrøstningsfuld omkring 2021

Selvom det er stort set umuligt at kigge ind i fremtiden, og ingen ved, hvornår verden kommer til at se nogenlunde normal ud igen efter Covid-19, ser Vilsund Blue A/S alligevel lyst på fremtiden.

- Vi plejer at afsætte størstedelen af østers via grossister, der leverer til restauranter. I foråret betød det et stop for salg af østers, men op til nytår havde grossisterne tilpasset sig den nye markedstilstand og afsatte østers til supermarkederne i stedet. Vi identificerer hele tiden nye afsætningsmuligheder, som skal være med til at sikre en stabil afsætning pandemier eller ej, siger Søren Tjørnelund Mattesen.


Læs flere artikler fra Morsø eller i kategorien Erhverv.