Tredje vaccinestik kan meget vel blive nødvendigt, siger professor

I Israel har man netop valgt at tilbyde en tredje såkaldt "boostervaccine" til borgere over 60 år. Helt så langt er vi ikke i Danmark - endnu.

Det er op til sundhedsmyndighederne at vurdere, om ældre og sårbare borgere skal vaccineres, men sundhedsordførerne fra Konservative, Dansk Folkeparti og Enhedslisten mener, at det er noget, myndighederne bør se på.
Det er op til sundhedsmyndighederne at vurdere, om ældre og sårbare borgere skal vaccineres, men sundhedsordførerne fra Konservative, Dansk Folkeparti og Enhedslisten mener, at det er noget, myndighederne bør se på.
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Den særligt smitsomme Delta-variant er blevet dominerende de fleste steder i verden, og mange lande kæmper lige nu med stigning i smitte, sygelighed og dødsfald.

Også herhjemme stiger smitten let, men det går godt med vaccineudrulningen, og antallet af indlagte har i en længere periode været lavt.

Alligevel kan vi ikke ånde lettet op endnu, mener Jens Lundgren, som er professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet.

Ifølge ham er Delta-varianten så stor en trussel, at vi meget vel kan komme til at mangle immunitet i fremtiden. Her peger han på et tredje vaccinestik som en mulig løsning.

- Det er en oplagt mulighed for at beskytte os selv ekstra, fordi det vil give et kæmpe immunitets-boost, siger han til TV 2 fredag.

Delta på fremmarch

Diskussionen om et tredje stik vil allerede være nødvendig til efteråret, siger Jens Lundgren.

Det skyldes, at virus som bekendt har bedre betingelser, når vejret bliver koldere, og folk samles mere indenfor. Derfor vil der naturligt ske en stigning i smitte, hvis det viser sig, at danskerne ikke er så immune som håbet.

Det faktum, kombineret med at Delta-varianten er så meget mere smitsom end andre tidligere virusvarianter, gør, at vi ikke kan vente længere, siger professoren.

Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, oplyser fredag, at de danske sundhedsmyndigheder overvejer, om danskerne skal have et tredje stik i løbet af efteråret og vinteren.

- Det kan være, at bestemte udsatte grupper skal tilbydes revaccination, vi undersøger det hele, siger han til TV 2.

Smitte efter første stik

I Israel har man netop valgt at tilbyde en tredje såkaldt "boostervaccine" til borgere over 60 år for at undgå yderligere smittespredning med Delta-varianten

Siden 7. juli har Delta-varianten været den dominerende i Danmark. Det vurderes, at den smitter cirka 90 procent mere end den oprindelige coronavariant og 50 procent mere end den britiske variant, som var dominerende før Delta.

I uge 29 var 91 procent af smittetilfældene med Delta. Et nyt studie fra Statens Serum Institut viser, at flere end hver femte smittede med Delta-varianten er blevet smittet efter at have fået første vaccinationsstik.

Frygter mutationer

En helt anden - og mere alvorlig - mulighed er, at Delta-varianten ændrer karakter, så den beskyttelse, vi har fra vaccinen, ikke er tilstrækkelig.

Igennem pandemien har coronavirussen muteret flere gange, men endnu ikke til en variant, som vaccinerne ikke beskytter imod.

Ifølge Jens Lundgren er der intet lige nu, som tyder på det scenarie, men "virus er klog", og derfor er det bestemt ikke usandsynligt. I en sådan situation vil det være afgørende hurtigt at få rettet vaccinerne til, så de beskytter mod de nye mutationer, fortæller professoren.

- Vi er stadigvæk midt i en pandemi, og alt kan ændre sig. Derfor skal vi være parate på hvad som helst, siger han.

Udviklingslandene lider

Uagtet hvordan virussen udvikler sig, står vi dog stærkere i Danmark end mange andre steder i verden, slår Jens Lundgren fast.

Det skyldes først og fremmest den effektive danske vaccineudrulning.

På nuværende tidspunkt er 3,1 millioner danskere færdigvaccineret, mens over fire millioner har fået deres første stik.

Anderledes ser det ud i en række udviklingslande, eksempelvis i Afrika, hvor kun to procent af befolkningen er færdigvaccineret. Også i Thailand oplever man lige nu massive udfordringer og pres på sundhedsvæsenet som følge af det højeste antal smittede nogensinde i pandemien.

- Særligt udviklingslande lider lige nu. De har kunnet holde smittet nogenlunde nede førhen, men Delta-varianten har overtaget, og den er så smitsom, at det er meget svært at gøre noget, siger Jens Lundgren.

Også i europæiske lande er der udfordringer. Eksempelvis kæmper Spanien med stigende smittetal, og Norge har for nylig udskudt den planlagte genåbning på grund af Delta-smitte.