Tårerne trillede, da Vingegaard satte sig i autocamperen

Andenpladsen i Tour de France blev reelt sikret efter lørdagens enkeltstart, hvor Jonas Vingegaard igen imponerede stort og blev nummer tre.

Jonas Vingegaard har imponeret alt og alle og kører søndag til Paris som nummer to i Tour de France.
Jonas Vingegaard har imponeret alt og alle og kører søndag til Paris som nummer to i Tour de France.
Foto: Philippe Lopez/AFP/Ritzau Scanpix

Han er ikke en mand af mange ord, men følelser er han fyldt med.

Jonas Vingegaard gjorde lørdag det, der ved Tour de Frances start for godt tre uger siden var fuldstændig utænkeligt. Han blev nummer tre på den afgørende enkeltstart og bliver den anden dansker til at køre til Paris mod en podieplads.

Den sensationelle andenplads ramte for alvor 24-årige Vingegaard, da han efter enkeltstarten satte sig ind i Jumbo-Visma-holdets autocamper ved målområdet, fortæller sportsdirektør Merijn Zeeman til NOS.

- Vingegaard var bare super følelsesladet. Tårerne strømmede ned ad hans kinder i en lille camper. Han var meget nervøs. Det er virkelig vidunderligt, at man kan levere sådan en indsats, siger han til den hollandske tv-station.

Den utrolige historie om Vingegaards Tour de France startede med et afbud fra den tidligere Grand Tour-vinder Tom Dumoulin.

2:54
Upåagtede Jonas Vingegaard fra Hillerslev i Thy var med til sit første Tour de France for at lære. I stedet har han taget fusen på alt og alle.

'Over alle forventninger'

Debutanten kom med som hjælperytter for Primoz Roglic, men efter styrt, nedtur og til sidst exit måtte den unge dansker pludselig indtage rollen som kaptajn og holdets nye klassementshåb.

Uden pres, vel at mærke. For holdet var hans udvikling vigtigst. Resultatet sekundært.

- Selvfølgelig lagde vi mærke til, at han bedre, og at han er et fantastisk talent. Men så god... det er over alle forventninger, siger Zeeman.

Med Roglics uheld tegnede der sig et Tour de France til glemmbogen for det hollandske storhold, men faktisk er facit lige så godt som sidste år.

Wout van Aert og Sepp Kuss har sikret tre etapesejre, mens Jonas Vingegaard ligesom Roglic blev nummer to.

- Vi har haft mange tilbageslag, men vi har også brugt megen tid og energi på forberedelserne. Rytterne har nået et fantastisk højt niveau. Nogle er taget hjem, men vi har hele tiden troet på de tilbageværende ryttere.

Går efter Tour-tronen

Kun fire Jumbo-Visma-ryttere når til Paris søndag, men Vingegaard, Kuss og van Aert har sammen med Mike Teunissen udrettet, hvad der grænser til mirakler.

Ikke alene vinder de etaper. Nu har holdet fået et ekstra krydderi i klassementskampen fremover. Jonas Vingegaard var langt fra den kommende Tour de France-vinder Tadej Pogacar - 5 minutter og 20 sekunder - men efter tidstab i rollen som Roglic-hjælper og et større tidstab på 8. etape, hvor Vingegaard også var i asfalten, har danskeren mere eller mindre kørt lige op med sloveneren.

Faktisk er Vingegaard den eneste i Tour-feltet, der har formået at sætte Pogacar af. Det skete på selveste Mont Ventoux.

For Jumbo-Visma er målet at vinde Tour de France.

- Det kæmper vi videre for i de kommende år. Jeg mener, vi har holdet til det. Med to forskellige ryttere har vi vist, at rytterne når et højt niveau hos os. Næste år kæmper vi igen, og så må vi se, hvor langt det rækker, siger sportsdirektøren.

Jonas Vingegaard - hvis han holder sig fra uheld på 21. etape til Paris - skriver sig ind i historiebøgerne som den blot anden dansker i historien til at køre sig i top-3 i Tour de France.