Skal restriktionerne genindføres? Eksperter og politikere er uenige

Eksperter mener, at der skal handles nu, men politikere tøver med at sætte ind, blandt andet fordi størstedelen af befolkningen er vaccineret.

Magnus Heunicke (S)
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Det er nok de færreste, som savner coronapas og regelmæssige coronatest.

Men med de stigende smittetal er det nødvendigt at genindføre. Sådan lyder det, hvis man spørger lektor i matematisk epidemiologi Viggo Andreasen.

Fortsætter vi som nu, vil epidemien ifølge ham unægteligt vokse, og vi kan godt regne med, at den i løbet af ti dage vil vokse til dobbeltstørrelse.


- Epidemien vokser i samme tempo som samme tidspunkt sidste år, og stigningen er måske endda kommet lidt tidligere i år, lyder det fra lektoren.

Den seneste uge har smittetallene generelt været højere, end de har været i lang tid, og onsdagens tal på 1871 var det højeste siden starten af januar.

Udvikler sig i den forkerte retning

Sundhedsminister Magnus Heunicke sagde tirsdag, at flere skal vaccineres, hvis vi skal holde Danmark åbent. Dermed åbnede ministeren for at genindføre restriktioner i samfundet.

- Vi har sagt hele tiden, at vi ikke vil tøve med at sætte ind, hvis der skulle blive behov for det. Vi har et helt åbent samfund, og vi har en meget, meget stor opbakning fra befolkningen til at lade sig vaccinere. Nu er det altså vigtigt, at vi får flere med, sagde Magnus Heunicke.

De stigende smittetal skaber ikke kun panderynker hos ministeren og Viggo Andreasen. https://nyheder.tv2.dk/politik/2021-10-27-heunicke-indkalder-partier-til-corona-moede-vil-ikke-udelukke-snarlige, at der skal sættes ind nu.

- Vi er et sted, hvor epidemien udvikler sig i den forkerte retning, sagde Eskild Petersen, der er professor emeritus i infektionssygdomme ved Aarhus Universitet, tirsdag til TV 2.

Krav om test, hvis man skal være aktiv i samfundet

Også Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi, mener, at "det bare er med at få stablet flere testcentre på benene og skalere op".

Ifølge Viggo Andreasen er det formentlig ikke relevant at genindføre de samme restriktioner som samme tidspunkt sidste år med eksempelvis forsamlingsforbud og begrænset åbningstider for restauranter og natteliv.

Flere tests, mere isolation og krav om coronapas - især i områder med høje smittetal - vil være effektive tiltag, lyder det.

- Vi bliver nok nødt til at stille krav om, at man skal være testet regelmæssigt, hvis man vil være aktiv i samfundet, siger Viggo Andreasen.

Han foreslår, at man kunne differentiere, således at færdigvaccinerede skal testes sjældnere end ikkevaccinerede.

Det er der, ifølge lektoren, fagligt belæg for at gøre.

Skal glæde os over høj vaccinationsrate

Men for at restriktionerne skal kunne genindføres, skal covid-19 kategoriseres som en samfundskritisk sygdom. Og det er hverken Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti eller Venstre umiddelbart klar til at bakke op om.

Fredag har sundhedsministeren indkaldt Folketingets partier til et orienteringsmøde om covid-19-situationen i Danmark, og det støtter partierne op om.

- Men vi er jo netop der, hvor covid-19 ikke længere er en samfundskritisk sygdom. Nu er vi vaccineret, og nu har vi værnemidler og testkapacitet, som betyder, at vi kan afværge et eventuelt pres på vores sundhedssystem, siger Per Larsen fra Det Konservative Folkeparti.

Han påpeger, at vi også skal huske på og glæde os over, at Danmark har en af de højeste vaccinationsrater i verden.

- Så kan man selvfølgelig altid ønske sig, at flere bliver vaccineret, men vi er vaccineret med nogle gode vacciner, og vi er i gang med at give tredje stik, så jeg ser slet ingen risiko, for at vi skal til at lukke ned, lyder det.

Også Venstres Martin Geertsen er uforstående overfor Magnus Heunickes advarsel om mulige restriktioner.

- Vi er så at sige blevet lovet - også fra sundhedsmyndighedernes side - at når vi havde fået vaccinerne kørt ud over rampen, så slap vi af med restriktioner og nedlukninger, sagde han tirsdag til Ritzau.

Heller ikke Peder Hvelplund (EL) betegner situationen som meget kritisk.

Han påpeger, at man havde regnet med en smittestigning i løbet af efteråret, men erkender, at den er lidt voldsommere, end man havde forudset.

Skal acceptere, at covid-19 er i samfundet

Derfor synes han også, at det er fornuftigt at få eksperternes vurdering. Det ændrer dog ikke umiddelbart på, at han ikke mener, at situationen er lige så kritisk som på samme tidspunkt sidste år.

- Jeg synes ikke, at det giver mening at begynde at tale om restriktioner nu. Måske er der små ting, vi kan gøre, men vi er ikke et sted, hvor jeg synes, at vi igen kan sige, at covid-19 er en samfundskritisk sygdom. Restriktioner i den klassiske forstand ser jeg intet behov for nu, lyder det fra Peder Hvelplund.

Han understreger, at situationen vil være en helt anden, hvis der spreder sig en virusvariant, som har nedsat følsomhed overfor vaccinerne. Men der er vi bare slet ikke endnu, lyder det.

- Jeg tror, at det her er den første bevægelse imod, at vi skal acceptere, at covid-19 er i samfundet, siger Peder Hvelplund.

Ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) vil der under fredagens orientering ikke komme konkrete forslag til restriktioner på bordet.