Ny rapport: Disse fem ting ved vi virker mod indbrud

I en ny rapport peger det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden på en række forholdsregler, som virker i forhold til indbrud

indbrud3.jpg

Gør sikring af boliger mod indbrud lovpligtig.

Det foreslår Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden i en ny rapport om, hvad der virker bedst, når man skal sikre sig mod indbrud. Rapporten bliver offentliggjort søndag.

- Vi kan opnå en højere grad af indbrudssikring af nye boliger ved at indføre det som et lovkrav. Et lovkrav kan være med til at reducere indbrud og kan samtidig betyde, at kriminaliteten i et helt område reduceres, skriver Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden blandt andet i rapporten.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har netop præsenteret tre initiativer mod indbrudskriminalitet; en ny indbrudsparagraf i straffeloven, skærpet straf for indbrud, når der er nogen hjemme, samt særligt fokus om indbrud og omrejsende kriminelle. Men et lovkrav om sikring af boliger mod indbrud er ikke en del af pakken.

- Det er et åbent spørgsmål, om hårdere straffe virker. Vi har ikke fundet noget, der dokumenterer, at længere straffe forhindrer indbrud, siger Merete Konnerup, analysechef i TrygFonden til TV 2.

Rapporten drager dermed ikke en konklusion om netop den del.

Har virket i Holland og England

TrygFonden påpeger derimod, at et lovkrav om indbrudssikring har virket i Holland og England.

- I Holland og England har man i en årrække haft lovkrav om indbrudssikring i nybyggeri af boliger, og det har betydet, at antallet af indbrud i de to lande er reduceret markant. I begge lande er indbrudsraten halveret. Indbrudssikrede hjem smitter samtidig positivt af på ikke indbrudssikrede hjem i lokalområdet. Indbruddet flytter altså ikke over til naboen, tværtimod, siger Merete Konnerup i en pressemeddelelse om rapporten.

I Holland er lovkravet om indbrudssikring en del af bygningsreglementet.

I rapporten peger Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden på en række andre initiativer, som også kan være med til at bekæmpe indbrud, og nabohjælp er ifølge rapporten et vigtigt element.

- Foreløbigt er 200.000 danske husstande blevet nabohjælpere, og der kommer løbende flere til. De hjælper naboerne med at holde ”liv i hjemmet”, når de ikke er hjemme ved for eksempel at tømme postkassen, fylde skraldespanden, stille ens bil eller cykel foran huset og rydde sne. Danskerne er således allerede i gang med at hjælpe hinanden med at undgå indbrud, siger Henrik Dam, formand for Det Kriminalpræventive Råd.

Ødelæg tyvens forretning

De øvrige midler, der peges på i rapporten, er selv at sikre sit hus eller sin lejlighed mod indbrud med det, der hedder "skalsikring" - forstærkning af døre, låse, vinduer og mure samt blandt andet alarmer og overvågningskameraer; lokale initiativer i for eksempel en ejerforening, hvor man eksempelvis ændrer stisystemer og belysning; undergravning af tyvens forretning ved at undgå at købe varer, der stammer fra tyveri - for eksempel ved at bruge elektroniske betalingsmidler, når man køber brugte varer.

- Når vi bevidst eller ubevidst køber tyvekoster, er vi med til at holde tyvens forretning i gang. Vi skal i stedet ødelægge tyvens muligheder for at afsætte de stjålne varer. Det gøres bedst ved at bruge mobile og elektroniske betalingsløsninger eller NemID, når vi køber brugt. På den måde gør vi det svært for sælger at skjule sin identitet, siger Henrik Dam.