Fødevarestyrelsen undsiger ministeren - Har hele tiden ageret efter, at det ville kræve hjemmel

Både statsministeren og fødevareministeren nægter at have haft kendskab til den manglende hjemmel i lovgivningen, da de gav ordren på pressemødet.

Mogens Jensen skal i samråd onsdag klokken 13 (arkivbillede).
Mogens Jensen skal i samråd onsdag klokken 13 (arkivbillede).
Foto: Ólafur Steinar Gestsson / Ritzau Scanpix

Fødevarestyrelsen, der hører under Fødevareministeriet, var - modsat fødevareminister Mogens Jensen (S) - klar over, at det var ulovligt at kræve mink uden for risikozonerne på 7,8 kilometer slået ned.

Det skriver Berlingske.

TV 2 har forsøgt at få et interview med veterinærdirektør Hanne Larsen, men hun har ikke ønsket at stille op. I stedet skriver hun i et skriftligt svar til avisen:

- På de indre linjer har kommunikationen været helt klar, og Fødevarestyrelsen har hele tiden ageret efter, at det ville kræve en hjemmel at påbyde aflivning af raske mink længere væk end 7,8 kilometer fra en smittet besætning.

Hvor skal ansvaret placeres?

Søndag kom det frem, at der var tale om en ulovlig ordre, da statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde 4. november beordrede alle mink aflivet. Da lød det i et skriftligt svar fra fødevareministeren, at "man har vurderet, at man ikke kunne afvente ny lovgivning, inden man meldte dette ud".

At dømme ud fra det citat var der altså viden om, at lovgivningen ikke var på plads.

Det var dog ikke tilfældet, lød det tirsdag fra fødevareminister Mogens Jensen. Overfor TV 2 beklagede han fejlen og sagde, at han ikke blev bekendt med den manglende hjemmel i loven før weekenden.

Samme melding kom senere på dagen fra både sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og statsminister Mette Frederiksen (S). Sidstnævnte var ellers den første til at tage ordene om aflivning af alle mink i sin mund, og tirsdag lød det, at der naturligvis skulle placeres et ansvar i sagen, men at hun fortsat havde tillid til hele sit ministerhold.

Minister beklager styrelsens brev

Trods de folkevalgte altså på stribe afviser at have haft kendskab til lovbruddet, da instruksen blev givet, er meldingen altså en anden fra den vejledende instans Fødevarestyrelsen.

Styrelsen har til opgave at vejlede og sikre, at reglerne på fødevareområdet overholdes. Det er dem, der vejleder ministeriet, og dem der står som afsender på et brev sendt ud til landets minkavlere 6. november. Her stod, at arbejdet med at aflive mink skulle igangsættes - også uden for risikozonen.

Om brevet lød det tirsdag fra Mogens Jensen:

- Vi erkender, at det er en fejl, at minkavlerne ikke har fået at vide, at der var tale om en opfordring. Det skulle have været klart i det brev, der blev sendt ud, og det beklager jeg rigtig meget.

Kendte til manglende hjemmel siden juni

Men da brevet blev sendt ud, stod det altså ifølge veterinærdirektør i styrelsen Hanne Larsen klart på de "indre linjer", at ordren var ulovlig. Og ifølge Politiken viser en aktindsigt, at styrelsen allerede blev bekendt med den manglende lovhjemmel i juni.

TV 2 ville gerne have spurgt fødevareminister Mogens Jensen, hvordan han som ansvarlig minister kan have været uvidende om den manglende lovhjemmel, når det stod "helt klart" i Fødevarestyrelsen. Han har ikke haft mulighed for at stille op til et interview.

Tirsdag måtte man dog imidlertid forstå på ministeren, at den "beklagelige fejl" ligger i det brev, Fødevareministeriet sendte til minkavlerne 6. november.

- Jeg tager ansvaret for det, der sker i mit ministerium. Anderledes kan det ikke være. Men vi har fra mit ministerium ikke ønsket at være i en situation, hvor vi har pålagt noget, vi ikke har hjemmel til, siger fødevareminister Mogens Jensen og fremhæver brevet fra Fødevarestyrelsen:

- Derfor beklager jeg også, at det ikke er fremgået klart i de instruktioner, der er sendt ud til minkavlerle, at der ikke var lovhjemmel. Det er og skulle have været en opfordring. Sådan fremgår det ikke af det, der er sendt ud.