Engell om Krarups exit: Han kunne jo fortsætte til sine dages ende

Ifølge Hans Engell har Lars Krarup flere gange takket nej til ministerposter for at blive siddende som borgmester i Herning.

Hans Engell
Foto: TV MIDTVEST

Hernings afgående borgmester Lars Krarup kommer til at efterlade et meget stort aftryk, fortæller politisk kommentator Hans Engell til TV 2.

Lars Krarup blev borgmester i 2002, og han når dermed at sidde på posten i 20 år, når han stopper næste år - forud for det næste kommunalvalg.

Ved sidste kommunalvalg stemte mere end hver fjerde vælger i Herning personligt på Lars Krarup. Han fik mere end 11.000 personlige stemmer.

- Det hele tegner et billede af en dygtig politiker, der i den grad har sat sig igennem i sin kommune, virkelig skaffet Venstre nogle valgsejre, og haft stor betydning i partiet, lyder det fra Hans Engell.

- Han kunne jo formentlig fortsætte som borgmester indtil sine dages ende, siger Hans Engell.

Men det er ikke fordi Krarup bare kan vade ind i Venstre folketingsgruppen og uden videre få en magtfuld position der, siger Hans Engell. Lars Krarup har ifølge kommentatoren nemlig ikke samme relation til den nye formand, som han havde til Lars Løkke Rasmussen. Dermed er Lars Krarup ikke - endnu i hvert fald - en del af inderkredsen i Jakob Ellemanns Venstre.

Var mellemmand i formandsopgør

Lars Krarup var vigtig for Venstre i Herning, mener Hans Engell. I løbet af hans knap 20 år på posten, har han gjort partiet stærkt i kommunen. Kommentatoren peger på, Lars Krarup som borgmester i Herning har været dygtig til at sikre et bredt samarbejde, hvor han har lagt op til, at de beslutninger, der blev truffet i byrådssalen, skulle være på tværs af partier.

Derudover var han en af de centrale figurer i partiet, lyder det.

Ifølge Hans Engell var Lars Krarup en af de få personer, der blev inviteret ned til det famøse møde i kælderen under Odense Congress Center, da der i 2014 var et opgør mellem forhenværende næstformand Kristian Jensen og forhenværende formand Lars Løkke Rasmussen om netop formandsskabet i partiet.

- Han var ligesom mellemmand i det drama, der udviklede sig, fortæller Hans Engell.

Lars Krarup var på den ene side nær ven af Kristian Jensen og havde samtidig et godt forhold til Lars Løkke Rasmussen, som han støttede, fortæller Hans Engell.

Takket nej til ministerposter

Lars Krarup har flere gange fået tilbudt ministerposter, men har takket nej til fordel for at blive siddende som borgmester i Herning, fortæller Hans Engell.

- På den måde er han en type, der er politiker med hud og hår, men han har ikke ønsket at rykke ind på Christiansborg, lyder det fra Hans Engell.

- Lars Krarup er jo en snu fyr, så han har jo for længst set, at du godt kan være en kæmpe bykonge i Herning, men det er noget helt andet at komme ind på Christiansborg på en ministerpost. Og ministre, der kommer udefra, er ofte endt som de rene maveplaskere, fordi Christiansborg er en helt anden butik end kommunen, siger kommentatoren.

Krarup: Lad os se, hvad fremtiden bringer

Selvom Hans Engell mener, at borgmesterens opsigelse er et tab for Venstre, er Lars Krarup ikke uundværlig for partiet.

- Det er et stort tab for Venstre, men omvendt må man sige, at ingen er uundværlige. Han er nået dertil, at hvis han skal noget andet, er det nu, han skal prøve det.

Hovedpersonen selv forklarer til TV 2, at det ikke er helt afgjort, hvad han skal bruge den kommende tid på, og han interesserer sig meget for FN’s verdensmål, klima og idrætspolitik.

- Jeg er vild med sport, og jeg er så heldig, at kulturministeren har udpeget mig som formand for Team Danmark, men lad os nu se, hvad fremtiden bringer, siger Lars Krarup.

Lars Krarup blev borgmester i 2002 som 29-årig, da tidligere Herningborgmester Helge Sander (V) blev udpeget som minister for videnskab, teknologi og udvikling i Venstre-regeringen i 2001.

Lars Krarup siger, at han ikke vil stille op som folketingskandidat for partiet, men han har også lært, at man ”ikke kan langtids-planlægge”, når det kommer til politik. Han forestiller sig ikke at have andre roller i partiet, efter han lægger borgmesterkæden på hylden, udover at betale kontingent.