Vandværkerne advarer: Uheldigt signal at finde giftsprøjten frem igen

Flere kommuner går tilbage til pesticider, når der skal bekæmpes ukrudt. Brancheorganisation er bekymret over udviklingen.

Interesseorganisationen for drikkevands- og spildevandsselskaberne - Danva - kalder tendensen med, at kommunerne går tilbage til pesticider uheldig. Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

Det er en uheldig tendens, at flere kommuner efter et frivilligt stop atter begynder at bekæmpe ukrudtet på de kommunale arealer med pesticider.

Læs også Thisted vil atter bruge pesticider: Vi gambler med vores grønne profil

Sådan lyder det fra Danva - interesseorganisationen for drikkevands- og spildevandsselskaber - efter at et stort flertal i klima, miljø og teknikudvalget i Thisted Kommune har besluttet at bruge pesticider i flere udvalgte byer i et toårigt forsøg.

- Man sender det signal til private lodsejere, at når myndighederne kan anvende det, så kan de måske også, siger kommunikationschef i Danva, Karsten Bjørno.

Svært at overbevise lodsejerne

Han peger på, at myndighederne landet over bruger mange ressourcer på at holde de arealer, hvor der indvindes drikkevand, fri for sprøjtemidler. Derfor er det paradoksalt, når offentlige myndigheder så selv vælger at finde sprøjterne frem igen. 

- Vandselskaber, som skal samarbejde med lodsejere om at beskytte de indvindinger, hvor man har drikkevand, kan få sværere ved at overbevise lodsejerne om, at det er en nødvendig indsats, siger Karsten Bjørno.

I 2016 viste en rundspørge, som Ritzau foretog, at kommuner som Tønder, Aabenraa, Vejen, Guldborgsund og Lolland var begyndt at bruge sprøjtemidler, og formanden for klima, miljø og teknikudvalget i Thisted, Esben Oddershede (V), mener også, at det giver god mening.

Han understreger, at man ikke vil bruge pesticider i de områder, hvor der indvindes drikkevand. Og samlet set vil det gavne miljøet, hvis man skifter ukrudtbrænderne ud med pesticider, mener han.

- Det udstyr, der er til rådighed i dag, er så præcist, at det docerer direkte på ukrudtsplanten - og så dør den. Når vi bruger gasbrændere, skal vi over det adskillige gange, og der ser vi en gevinst i at bruge pesticider, siger Esben Oddershede.

Beslutningen om at gå tilbage til pesticider skal endeligt godkendes af kommunalbestyrelsen i Thisted. 

00:45

Se et interview med Karsten Bjørno fra Danva her.

Luk video
05:50 Luk video