Skolelukninger i Sydthy: - Det er med den store kniv, siger politiker

Fem skoler bliver foreslået lukket, og de tre ligger i den sydlige del af kommunen. Det er ikke ligefrem noget, de lokale politikere jubler over.

Preben Dahlgaard bor selv i Bedsted. Nu skal han og kommunalbestyrelsen tage stilling til, om skolen i Bedsted skal lukke.
Preben Dahlgaard bor selv i Bedsted. Nu skal han og kommunalbestyrelsen tage stilling til, om skolen i Bedsted skal lukke.
Foto: Pressefoto

”Skævvridning”, ”en barsk opgave” og ”et rødt bælte tværs over Sydthy”. Det er nogle af de ord, lokale politikere nu sætter på forslaget om at nedlægge skoler i især den sydlige del af Thy.

I dag er der fire. I sommeren 2024 kan der være én folkeskole tilbage i Sydthy.

Thisted Kommunes forvaltning foreslår, at de tre folkeskoler i Vestervig, Bedsted og Koldby skal lukke i en omfattende spareplan.

Men hos nogle af de kommunalpolitikere, der er valgt i byerne, hvor skolerne trues af lukning, er man ikke glade for den udsigt.

- Det er med den store kniv, forvaltningen har været i gang.

- Der er ingen af os, der synes, det her er sjovt. Det bliver en barsk opgave. Det er ikke det, der gør politik sjovt, siger Preben Dahlgaard, der sidder i Thisted Kommunes kommunalbestyrelse.

En frygtelig udvikling

Preben Dahlgaard er på mange måder Mr. Bedsted.

Senest blev han byens helt store stemmesluger med 225 personlige stemmer i byen til kommunalvalget. Det svarer til, at hver femte vælger i området har stemt på ham personligt.

Da Preben Dahlgaard selv gik på Bedsted Skole i 1970’erne, var der i underkanten af 400 elever. Nu er der 66.

- Det er en frygtelig udvikling, siger Preben Dahlgaard.

Nu kan man så ende på nul elever i skolen. Det er ikke noget, der huer bestyrelsesformanden for skolen i Bedsted, Janni Drewsen Neesgaard.

- Vi blev ret mundlamme. Vi havde nok ikke set det komme. Vi vidste måske godt, at en af skolerne i Sydthy kunne være i spil, men at de vil lukke alle tre, var en chokmelding, siger Janni Drewsen Neesgaard.

Janni Drewsen Neesgaard og Preben Dahlgaard kender hinanden fra byens volleyballklub, hvor han er formand. Og i denne sag lyder de også til at være på samme hold.

- Vi kæmper da for det samme. Der er ingen, der løber rundt med armene over hovedet, siger Preben Dahlgaard.

Direkte adspurgt vil han endnu ikke melde ud, om han kunne finde på at stemme for at lukke alle tre skoler.

Han ved heller ikke, hvordan det vil være at være Preben Dahlgaard i Bedsted, hvis han stemmer for at lukke den lokale skole.

- Hm. Pas. Det bliver da ikke sjovt for nogen af os, siger han.

Viceborgmester: Det er skævt

I den foreslåede spareplan står Sydthy for langt over halvdelen af den samlede besparelse på skoleområdet.

Minimumssparekravet er på ni millioner kroner. Planen lægger op til, man kan spare endnu mere.

20 millioner kan spares, hvorefter der så skal investeres fem millioner kroner i buskørsel. Ud af de cirka 20 millioner kommer de 12,6 fra at lukke tre skoler i Sydthy.

Det er skævt, mener kommunens 1. viceborgmester, Jens Kristian Yde (K).

- Jeg synes, det dybest set er en skævvridning i kommunen. Og jeg har det dårligt med, at det er en del af kommunen, der skal lægge den største del af besparelsen. Men demografien er også lidt skæv, for vi har tre af de mindste skoler i kommunen, siger viceborgmesteren.

Her er de største ændringer, som forvaltningen foreslår.

Ligesom Preben Dahlgaard er han endnu ikke klar til at melde ud, om han vil stemme for forvaltningens oplæg, der foreslår at lukke fem skoleafdelinger. Men:

- Vi er i Det Konservative Folkeparti absolut ikke vilde med at lukke skoler, men vi er også nødt til at være ærlige og forholde os til den økonomiske situation, siger viceborgmesteren.

Lærer, far og politiker

Viceborgmesteren bor i Vestervig, der med sine 50 elever har kommunens mindste folkeskole. I Bedsted er der 66 elever og i Koldby 95.

Jens Kristian Yde vil endnu ikke svare på, om han kan stå inde for at lukke fem skoler i Thy, heraf tre i Sydthy. Men han mener, det er en skævvridning, hvis Sydthy skal bidrage med størstedelen af økonomien i en spareplan.
Jens Kristian Yde vil endnu ikke svare på, om han kan stå inde for at lukke fem skoler i Thy, heraf tre i Sydthy. Men han mener, det er en skævvridning, hvis Sydthy skal bidrage med størstedelen af økonomien i en spareplan.
Foto: Sine Bach Jakobsen, TV MIDTVEST

Med planen bliver der lagt op til, at de elever i stedet skal til Snedsted og Hurup skoler. I Hurup er Kenneth Bjerregaard lærer.

Han bor i Koldby, hvor et af hans børn går i skole, og det næste skal begynde i børnehaveklasse til sommer.

Kenneth Bjerregaard er også kommunalbestyrelsesmedlem for Venstre og sidder i børne- og ungeudvalget, der skal behandle sagen næste uge.

- Når man er engageret i lokalsamfundet og i det hele taget lokaldemokratiet, kommer man til at have forskellige kasketter på. Det skal jeg finde ud af at navigere rundt i. Jeg er jo mig selv uanset hvad, siger Kenneth Bjerregaard.

Et rødt bælte over Sydthy

Ligesom de andre, TV MIDTVEST har talt med, ønsker han ikke at melde ud, om han kan se sig selv stemme for spareplanen, der vil lukke i alt fem skoleafdelinger.

Men han mener, det godt kan se voldsomt ud, og måske også for voldsomt ud, når man sætter planen op på et kort, der viser, man går fra fire til en folkeskole i Sydthy.

- Det giver sådan et rødt bælte tværs over Sydthy, og det ser voldsomt ud, siger Kenneth Bjerregaard.

Børne- og ungeudvalget i Thisted Kommune skal behandle forslaget mandag. Om det ender med, at udvalget arbejder videre med hele planen eller dele af den, er endnu for tidligt at sige, mener Kenneth Bjerregaard.

For ham er det vigtige dog, at man bliver enige i udvalget.

Efter politikerne har drøftet sagen, skal den sendes i høring, og først derefter lægger politikerne sig fast på, hvad der skal ske med folkeskolerne i Thy.