Østerild: Vindmøller i landsretten

Sagsøgerne håber på at få rejst en juridisk skamstøtte, når Danmarks mest omstridte vindmøller, i en tidligere fredskov ved Østerild, nu skal i landsretten.

vindmolleprotest.jpg

Kampen mod det voldsomt omstridte nationale testcenter for kæmpevindmøller ved Østerild i Thy får ny luft under vingerne, når Vestre Landsret i Viborg mandag kastes ind i kampen mod vindmøllerne i den nordjyske fredskov.

To af de planlagte syv kæmpevindmøller snurrer allerede i vinden på testcentret. Men det får ikke modstanderne af testcentret til at lægge sig ned. De mener fortsat, at centret er hastet igennem Folketinget, og at det er i strid med blandt andet EU's habitats direktiv.

Påstanden er kort og godt, at hensynet til den lokale særegne natur og skovens dybe stille ro gik fløjten, da den tidligere regering med bred opbakning havde meget travlt med at godkende testcentret. Hensigten var at bevare danske arbejdspladser og den danske førertrøje på vindmølleområdet.

Undervejs har sagen budt på aktioner, ophidsede debatter og anklager om naturødelæggelser - og for en gangs skyld ikke begået i forbindelse med store vej- eller industrianlæg, men ved opstilling af vindmøller.

En juridisk skamstøtte

Retssagen er anlagt af Landsforeningen for Bedre Miljø mod Miljøministeriet. Foreningen og en række borgere stævnede helt tilbage i oktober 2010 Miljøministeriet for at få kendt testcenterloven ugyldig. Det lykkedes ikke og heller ikke dengang at opnå, at den nu aktuelle landsretssag fik opsættende virkning.

Derfor er der som nævnt foreløbig to af syv planlagte kæmpestore testmøller. Desuden blev der i sommeren 2011 ryddet et stort skovareal, selv om aktivister i kamp med politiet forsøgte at stoppe det. Til gengæld fik Landsforeningen for Bedre Miljø i 2012 tilkendt fri proces til de næste dages retssag ved Vestre Landsret.

Næstformanden for foreningen, Henrik Svanholm, erkender, at foreningen kan ende med at tabe, selv om den vinder sagen.

- Får vi medhold i vores påstand, hvad jeg klart forventer, så kan der være så mange penge på spil for samfundet, at testcentret alligevel får lov at blive stående, siger han.

Alligevel mener han, at kampen er vigtig at tage.

- Om ikke andet så får vi rejst en juridisk skamstøtte over den måde, som naturen er blevet behandlet på i Østerild.

/ritzau/