Ny fast forbindelse fra Færøerne putter Hanstholm på landkortet: - Det er en ny epoke.

Ikke siden 2010 har der været en fast forbindelse mellem Hanstholm Havn og Thorshavn, men fredag ankom det første skib til Hanstholm i premieren på den nye rute.

Bag ved skibet laver redningsbåden C.B.Claudi en velkomstfontæne til Vantage.
Bag ved skibet laver redningsbåden C.B.Claudi en velkomstfontæne til Vantage.
Foto: Privatfoto: Søren Zohnesen, Hanstholm Havn

Fredag var en stor dag for Hanstholm Havn. For første gang siden 2010 sejlede et skib på en fast rute fra Færøerne ind i havnen på spidsen af Thy. 

Den gang sejlede den faste rute med passagerer, men det færøske rederi Smyril Line valgte Hirtshals som anløbshavn i stedet for Hanstholm. Nu sejler skibet "Vantage" fast til Hanstholm hver fredag med gods, og det er med til at putte havnen på landkortet igen.

- Det er en ny epoke. Vi havde ruten i 2010, som stoppede på grund af, at indsejlingsforholdene var for dårlige. Det var et stort slag for Hanstholm. Det, at der nu begynder fast rutedrift igen, er et meget vigtigt signal til virksomheder og borgere, at der nu er en ny epoke i gang.

- Man kan kalde det et comeback indenfor rutedrift. I 2010 mistede vi færgeruten. Nu er der comeback med gods, siger Nils Skeby, der er havnedirektør for Hanstholm Havn.

Med godset fredag var friske færøske fisk, der med samme blev pakket om og lastet på lastbiler. Fra Hanstholm er fiskene blevet kørt til Spanien, hvor de er klar på restauranter eller i butikker mandag.

Med det samme blev de 12 containere løftet af skibet "Vantage" og tømt.
Med det samme blev de 12 containere løftet af skibet "Vantage" og tømt.
Foto: Privatfoto: Søren Zohnesen, Hanstholm Havn

Interessen vokser

Skibet fra det islandske rederi Eimskib var ladet med 12 containere, men kapaciteten siger 350. Havnedirektøren i Hanstholm regner da også med, at skibet snart vil have langt flere containere ombord.

- Det her er kun starten, og allerede da vi udgav pressemeddelelsen, om at vi havde fået ruten, henvendte flere firmaer sig til mig. Når først man har ruten, så kommer interessen. Vi regner med, at der om ikke så længe allerede 50 er containere ombord, fortæller Nils Skeby.

Eimskib har valgt Hanstholm Havn som destination blandt andet fordi, at det er den havn i Danmark med kortest sejltid til Thorshavn. Men den faste rute var aldrig kommet i hus, hvis det ikke var for den 650 millioner kroner dyre havneudvidelse, som blev færdiggjort i november.

- Det, at udvidelsen blev færdig i november, har betydet, at besejlingsforholdene er optimale. Det opstår der et nyt marked ud af det, siger havnedirektøren.

Niels Skeby oplyser, at de arbejder på at få endnu flere faste ruteforbindelser fra europæiske lande til Hanstholm Havn.